„Despre rău”: festival de științe umaniste, ediția a III-a, la Arad. Vezi programul complet

„Despre rău”: festival de științe umaniste, ediția a III-a, la Arad. Vezi programul complet

Cea de a treia ediție a Festivalului de științe umaniste începe la Arad, joi, în data de 27 aprilie. După Despre libertate (în 2015) și Despre adevăr (în 2016), anul acesta tema întâlnirilor publice este Despre rău.

Ca și la celelalte ediții, conferințele și evenimentele publice programate pe perioada festivalului vor fi susținute de personalități de prestigiu, autori importanți, profesioniști recunoscuți ai breslei în care activează, intelectuali care au exercițiul evenimentului cu public: scriitori, profesori universitari, artiști, arhitecți, diplomați etc.

Invitații de anul acesta sunt: Doina Jela, Augustin Ioan, Angelo Mitchievici, Ioan Stanomir, Marius Lazurca, Teodor Baconschi, Adrian Papahagi și Cristi Puiu.

Având o temă impusă, Despre rău, dar invitați din arii diverse de competență, evenimentul cultural ia forma unui festival, prin festival înțelegând un format mai deschis publicului larg decât cel  – adresat specialiștilor –  al colocviului sau sesiunii de comunicări.

„Aleg tema anuală a festivalului testând în prealabil propunerea cu unul-doi invitați pe care am șansa să-i întâlnesc în lunile premergătoare desfășurării lui. Sincer, parcă niciodată tema n-a stârnit atât de mult interesul potențialilor conferențiari. Iar mie, ca organizator, mi se pare cumva firesc ca, după -Despre libertate- (este Răul o consecință a libertății?) și –Despre adevăr- (a cărui rostire ne opune minciunii, o formă a Răului) să propun o astfel de temă”, a declarat Cătălin Lazurca, curatorul festivalului.

Programul complet al festivalului:

Joi 27 aprilie – sala cinema Arta

18.00 Augustin Ioan – Lumina, absența ei și spațiul sacru

19.30 Ioan Stanomir – Pactul cu răul şi reinventarea identităţii. Cazul Camil Petrescu

și Angelo Mitchievici – Diavolul ca tânăr ideolog: trădarea cărturarilor

Vineri 28 aprilie – sala cinema Arta

18.00 Marius Lazurca – Răul invizibil. Comentarii despre războiul hibrid

19.30 Teodor Baconschi și Adrian Papahagi – Răul între seducție și banalitate

21.30 Aurora de Cristi Puiu – proiecție specială în prezența regizorului

Sâmbătă 29 aprilie – Cafeneaua literară Joy’s

12.00 lansare de carte: Villa Margareta de Doina Jela

Prezintă: Lia Faur

sala cinema Arta

18.00 – Doina Jela – Ipostaze și chipuri ale răului în regimul comunist: cine a ucis-o pe Ecaterina Bălăcioiu-Lovinescu?

19.30 – Cristi Puiu – Sieranevada ca rău necesar

Festivalul de științe umaniste este organizat de Centrul Municipal de Cultură Arad în parteneriat cu GMMC.

Intrarea este liberă la toate evenimentele.

  1. Ha, ha, ha! Baconschi și Papahagi vorbesc despre rău! Adică despre zeul lor, Băsescu. Curat murdar, coane Fălnică (că tu i-ai invitat pe băsiștii ăștia)!

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.