Despre sfârşitul lumii

Despre sfârşitul lumii

În ultima perioadă de timp foarte multe articole pe această temă au apărut în spațiul public, încercând fiecare să consemneze evenimente ce vor avea loc peste un anumit număr de ani sau chiar în următorii ani. Sigur că articolele au fost editate cu grijă iar citatele oamenilor recunoscuți cu inteligență de vârf au încercat să dea greutate titlurilor în așa fel încât cititorii să crediteze respectivul jurnal sau agenție de știri ca fiind printre cele mai serioase și, deci, credibile. Noi credem însă că acest subiect nu poate fi tratat ca pe o știre de matineu sau o chestiune comercială și, pentru că s-au spus foarte, multe vom încerca în următoarele câteva rânduri să facem puțină ordine.

Deci, dacă vorbim despre un sfârșit al lucrurilor trebuie să luăm neapărat în considerare și un început al lor. O mare majoritate a oamenilor se confruntă cu apariția vieții pe pământ și încearcă pe bună dreptate să adune dovezi în sprijinul ideii unei creații din întâmplare. Ceea ce mie îmi pare a fi o mare gogomănie. Poți, e adevărat, să descoperi ceva din întâmplare dar e cu neputință să creezi ceva din întâmplare. Orice creație are la bază în primul rând ideea și mai apoi materializarea ei în obiectivul ideii inițiale. Știința a adunat enorm de multe dovezi care duc lucrurile spre un Început, dar ea nu a reușit să postuleze în așa fel încât claritatea întâmplării să dea Universul în care viața și-a făcut loc. În ciuda a ceea ce se strigă de pe acoperișuri, există o Carte care citită așa cum trebuie ne descoperă actul Creației înăuntrul unui Plan cu o desfășurare pe câteva mii de ani. (Noi o numim istoria universală.) Acest Plan are, după cum am spus, un Început, o desfășurare și un Final. Dacă noi credem, și avem motive serioase să o facem, într-un sfârșit al lumii, este de bun simț să acceptăm că acest sfârșit depinde în cea mai mare măsură de Cel ce a întocmit Începutul. Și da, vorbim despre Cartea numită Biblie, al cărei Autor este chiar Dumnezeu. În Ea găsim cele mai multe referiri cu privire la sfârșitul lumii, și deci e normal să încercăm să dăm răspunsuri în funcție de ceea ce aflăm din ea. Una dintre cele mai tari afirmații despre Sfârșit vine chiar din gura Mântuitorului. El spune, cu privire la zilele de pe urmă, următoarele: Despre ziua aceea și despre ceasul acela, nu știe nimeni: nici îngerii din ceruri, nici Fiul, ci numai Tatăl. Evanghelia lui Matei cap. 24, versetele 36 și în continuare. Pentru a înțelege mai bine e de preferat a se citi întreg capitol 24. Cu alte cuvinte, orice predicție cu privire la data sfârșutului lumii este doar o încercare de inducere a unei temeri dar și o manipulare cu un mare suport psihologic. Chiar dacă despre ceas și ziuă nimeni nu cunoaște absolut nimic, totuși Biblia alocă spații generoase care vorbesc despre semne ale sfârșitului lumii. Unul dintre acestea este statul Israel, în integralitatea lui. Atenția către evenimentele care se petrec acolo, cât și în imediata lui vecinătate, trebuie să aducă o lumină asupra vremurilor în care trăim. Dar toate acestea doar prin înțelegerea textelor din Scripturi. Care nu sunt în primul rând literare. Ele au o încărcătură din Dumnezeu și duc spre viața veșnică. Care, în ciuda negării ei, este o realitate. Sigur că asta ține de o măsură a credinței fiecăruia dintre noi.

Așadar, sfârșitul lumii nu vine când spun unii. Că NASA are date din care ar putea estima o catastrofă globală poate fi adevărat, dar tot nu poate să prevadă consecințe. Vedem însă la tot pasul că degradarea este în linie descendent-continuă pe absolut toate planurile, dar nu știm să spunem care este limita de jos a acesteia. Cel mai bine și corect lucru pe care ar trebui să-l facem este să ne dăm silința să înțelegem Planul lui Dumnezeu cu privire la oameni și așa să ne raportăm la subiectul sfârșitul lumii. Care vine. Oricum.

Și după cum am scris într-un alt articol, (Şi moartea nu va mai fi) nu moartea este ultima stație. Asta prezumând că sfârșitul iminent ar aduce-o. Dar, ceea ce știm sigur este că nici un alt eveniment nu va fi întrecut în anvergură ca și acesta. Atunci nu va mai conta nici un fel de știre, nici îngrijorările cu privire la subzistența zilnică, nimic. Sfârșitul va aduce sfârșit. Și nu va fi o joacă. Atunci, cu toții vom constata că de fapt existăm și în varianta sufletului. De care nu am prea avut grijă în timpul dintre cele două date. De naștere și deces. Asupra lui se răsfrânge ceea ce în popor se numește „judecata de apoi”.

Despre Planul de care am scris voi reveni cu o altă postare.

Foto: Arhiva

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.