DOLIU în lumea artistică! O mare actriță S-A STINS

DOLIU în lumea artistică! O mare actriță S-A STINS

Una din marile actrițe ale teatrului și filmului românesc a încetat din viață. Artista avea 92 de ani și și-a petrecut decenii întregi pe scenă.

Este vorba despre Carmen Stănescu, care a jucat pentru prima oară în anul 1945, interpretând rolul Ecaterinei Ivanovna în piesa „Frații Karamazov”. Ea a interpretat peste 30 de personaje pe scena Teatrului Național și a altor teatre din București.

Potrivit realitatea.net, activitatea ei artistică cuprinde roluri principale în foarte multe piese de teatru, dar şi în producţii cinematografice. Câteva dintre rolurile interpretate de ea cu succes pe scenă sunt: Mița Baston, în „D’ale carnavalului”, de I.L. Caragiale (1951), Dona Uracca, în „Cidul” lui Pierre Corneille (1959), Zoe, în „O scrisoare pierdută”, de I.L. Caragiale (1962), Tofana, în „Patima roşie”, de Mihail Sorbul (1965), şi nu în ultimul rând Ardele, în „Egoistul” de Jean Anouilh, în regia lui Radu Beligan (2004). A colaborat şi cu Teatrul Nottara, pentru spectacolul „Bună seara, domnule Wilde”, dar şi cu Teatrul Municipal, pentru piesa „Iubire pentru iubire”.

Carmen Stănescu a jucat și în filme, precum „Doi vecini”, în regia lui Geo Saizescu, în „Bădăranii”, după Carlo Goldoni, în regia lui Sica Alexandrescu şi a lui Gheorghe Naghi, în „Tinereţe fără bătrâneţe”, în regia Elisabetei Bostan, dar şi în „Fraţii Jderi”, în regia lui Mircea Drăgan. De asemenea, ea a avut un rol și din serialul de televiziune „Războiul de independenţă” (1977).

Odată cu trecerea sa în neființă scena teatrului românesc este mai săracă, iar colegii de breaslă o plâng și îi duc dorul.

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.