Dormi cu TELEVIZORUL DESCHIS? După ce citeşti, NU VEI MAI FACE ASTA!

Dormi cu TELEVIZORUL DESCHIS? După ce citeşti, NU VEI MAI FACE ASTA!

Oboseala cronică pune din ce în ce mai multă stăpânire pe tot mai mulţi dintre noi. Chiar dacă dormim minim 8 ore în fiecare noapte, şi chiar mai mult, ne simţim obosiţi, lipsiţi de vlagă.

Specialiştii care au cercetat fenomenul au o explicaţie cât se poate de simplă: domitul cu televizorul deschis provoacă probleme grave organismului. Şi nu e tot: de vină este şi „lumina albastră”, difuzată de aparate chiar şi atunci când sunt închise, ea fiind emisă şi de acele leduri de control cu care sunt dotate acestea.

Iar fenomenul este valabil şi în cazul altor dispozitive electronice. Toate ne afectează odihna, din cauza luminiţelor de la leduri, care rămân deschise.

Riscurile la care ne expunem sunt majore. Pe timpul noptii, orice fel de lumină tulbură ritmul circadian, generând oboseală şi predispunând organismul la diverse probleme de sănătate.

„Un ecran aprins inhibă producţia de melatonină şi te ţine în alertă”, explică prof. dr. Michael Breus, autor al cărţii „The Sleep Doctors Diet Plan”.

Melatonina este esenţială sănătăţii umane, fiind un antioxidant puternic a cărui secreţie se amplifică în timpul somnului. Hormonul creşte puterea de apărare a organismului, încetineşte procesul de îmbătrânire celulară şi întăreşte imunitatea. Totodată, revitalizează întregul sistem endocrin. Beneficiile aduse de melatonină sunt, treptat, din ce în ce mai mici căci secreţia hormonului este puternic afectată de luminiţele din camera în care dormim.

Potrivit unor surse, televizorul ar trebui stins cu cel puţin o jumătate de oră înainte de culcare iar camera aerisită. Bine ar fi, însă, să dormiţi în camere în care nu aveţi instalat televizor.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.