Dosarul Mineriadei din 1990, REDESCHIS. Ion ILIESCU, cercetat penal pentru CRIME ÎMPOTRIVA UMANITĂȚII

Dosarul Mineriadei din 1990, REDESCHIS. Ion ILIESCU, cercetat penal pentru CRIME ÎMPOTRIVA UMANITĂȚII

Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 urmează a fi redeschis. Magistraţii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au confirmat, luni, decizia procurorului general de redeschidere a dosarului în care este anchetat şi fostul preşedinte Ion Iliescu.

Judecătorii au admis în parte redeschiderea dosarului in rem pentru începerea urmăririi penale pentru infracţiuni contra păcii şi omenirii şi infracţiuni de omor.

Procurorii vor relua cercetările, identificând părţile, martorii şi succesiunea de evenimente produse atunci, urmând a se stabili cine se face vinovat pentru producerea de victime la mineriada din1990 şi pe cine vor trimite în judecată.

Ion Iliescu urmează să fie chemat la audieri în acest dosar pentru care în urmă cu 6 ani s-a dat neînceperea urmăririi penale.

Recent, Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a contestat la Curtea Constituțională (CCR) articolul prin care judecătorii trebuie să certifice redeschiderea dosarelor, iar dacă CCR va decide că articolul nu e constituţional, toate dosarele deschise în baza acelui articol vor trebui deschise din nou, potrivit B1 TV.

Concret, Avocatul Poporului a contestat la CCR art. 335 alin. (4) din Codul de procedură penală, care prevede că un judecător poate decide redeschiderea unui dosar, fără participarea procurorilor de caz sau a suspecţilor.

În dosarul Mineriadei din 13-15 iunie sunt 34 de învinuiţi, inclusiv demnitari de cel mai înalt rang în stat de la vremea respectivă, printre care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul director SRI, Virgil Măgureanu, foştii miniştri Victor Atanasie Stănculescu şi Mihai Chițac.

Şi generalul Pavel Abraham apare în acest dosar. În 2005, acesta a fost audiat de procurorii militari în calitate de fost adjunct al Şcolii de Ofiţeri de la Băneasa, în contextul în care, în timpul mineriadei, la Băneasa şi la unitatea de la Turnu Măgurele a Ministerului de Interne au fost reţinute mai multe persoane, care au fost bătute crunt.

În toamna anului trecut, Marea Cameră a CEDO a condamnat România pentru că a fost incapabilă timp de aproape un sfert de veac să afle cine sunt autorii crimelor comise în 13-15 iunie 1990.

Potrivit deciziei CEDO, „toate dovezile din acest caz indică existenţa elementelor constitutive ale unei crime împotriva umanităţii, comise de oficiali ai statului român, inclusiv membri ai Guvernului şi militari cu grade importante”.

Oficial au fost identificaţi 6 morţi şi 746 de răniţi, precum şi peste 1.000 de persoane reţinute ilegal de mineri, dar până la această oră nu există niciun vinovat.

Decizia CEDO este definitivă, aşa că România va fi obligată să continue investigaţiile.

Foto: rfi.ro

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.