Două bănci bulgăreşti de top asaltate de clienţi speriaţi, care îşi scot banii

Două bănci bulgăreşti de top asaltate de clienţi speriaţi, care îşi scot banii

Depunătorii se tem de un crash bancar în Bulgaria. First Investment Bank (FIBank) a fost asaltată săptămâna trecută de un val de retrageri de bani din conturi. În cateva ore, clienţii băncii au retras 800 de milioane de leva (409 milioane de euro), după cum a comunicat institutul bancar, al treilea ca mărime al ţării, citat de presa locala şi cea germană. Banca ar fi fost victima unor „atacuri criminale” si destabilizatoare, concretizate prin zvonuri false raspindite prin SMS si internet. Tot in luna iunie, filialele Corporate Commercial Bank (Corpbank) din Sofia au fost si ele tinta unui „run” bancar fara precedent, clientii formand cozi lungi, ca sa isi retraga banii depusi. Corpbank a fost nevoita sa-si inceteze pentru moment platile, din cauza crizei de lichiditati.

Intre timp, Banca Centrala a Bulgariei a dat un avertisment referitor la incercarea de discreditare a bancilor autohtone: „In ultimele zile, au existat incercari de destabilizare a statului printr-un atac organizat si nefondat asupra bancilor bulgare”.

Dupa informatiile publicatiei Spiegel, ministrul bulgar de interne Tswetlin Jowtschew ar fi afirmat ca s-au raspandit zvonuri referitoare la aceste banci prin intermediul sms-urilor si internetului.

Banca Centrala cu sediul la Sofia a solicitat institutiilor statului „sa apere stabilitatea tarii si sa ia masuri contra zvonurilor neadevarate si rauvoitoare”. Joi 26 iunie ar fi fost declansata si o ancheta juridica in acest sens. Premierul Plamen Oresharski a declarat ca vor fi folosite toate mijloacele institutionale ale tarii, pentru a aduce situatia sub control.

„Vom sustine toate eforturile Bancii Centrale. Eu nu vad vreun motiv de ingrijorare pentru cetateni”, a declarat premierul bulgar. Si presedintii celor mai importante partide din Bulgaria ar fi declarat ca sustin masurile Bancii Centrale si ale celorlalte institutii, pentru a sprijini sistemul bancar.

Desi de vineri dupa-amiaza pana luni filialele bancii raman inchise, tranzactiile online si platile la bancomate pot fi efectuate, potrivit declaratiei unui purtator de cuvant al FIBank, facuta pentru agentia de stiri Reuters.

Dobanzi mai mari, teama pe masura
„Fuga la banca” pentru retragerea banilor din conturi (asa-numitul Bank Run) ii vizeaza si pe clientii germani ai bancilor bulgare. De luni de zile, FIBank isi face reclama puternica in Germania, atragand „vanatorii de dobanzi”. Si nu este de mirare, dat fiind recordul negativ al dobanzii la economii. La asigurarile de viata, dobanda garantata tocmai a scazut la 1,25%. Iar la multe banci cvasi de stat, cum sunt Sparkasse si Volksbank, dobanda practicata a atins un minim istoric.

Cand un alt actor bancar intra pe piata, promitand 2,5% pentru depunerile la termen de un an si 3,3% pentru cele de trei ani, cum a facut FIBank, are toate sansele de succes la clientii din Germania si din alte tari. Weltsparen.de este portalul german care se autointituleaza „primul loc de pe piata pentru depunerile la termen europene”. Reclama pentru dobanzile bune ale FIBank e activa in continuare.

Portalul mentionat incearca insa sa tina la curent depunatorii, inca de pe prima pagina, cu evolutia situatiei bancilor bulgare afectate de situatia momentana. Din pacate, Weltsparen.de pare a nu tine pasul cu evolutia evenimentelor, ultimul comunicat neferindu-se deloc la FIBank, ci la Corporate Commercial Bank of Sofia, care „nu e insolventa”, insa sub control pana in 20 iulie, astfel ca, prezumtiv, in 21 iulie sa-si poata relua activitatea regulata.

Potrivit informatiilor Tagesschau.de (portalul online al primei televiziuni germane ARD), in Germania sunt afectati de criza bancii bulgare „circa 2.000 de depunatori, care au depus in total o suma de cateva zeci de milioane de euro. Acestia probabil ca nu au dormit asa bine la sfarsitul saptamanii”.

Umbrela de soare a UE
Care sunt insa riscurile care ii pasc pe clienti? FIBank face parte din „sistemul securizat de depuneri” armonizat in tarile UE si care a fost creat dupa criza financiara declansata in 2008. Aceasta apartenenta o distinge, de exemplu, de cazul dramatic al bancii islandeze Kaupthing-Bank, care a lovit in toamna anului 2008 cca 30.000 de depunatori internationali. Prin noul sistem de securizare bancara decis de Bruxelles, depunerile de pana la 100.000 de euro pe client sunt protejate. In cazul unui faliment al bancii, doar sumele care depasesc acest prag ar putea fi afectate.

Cu toate acestea, protectia Uniunii Europene este mai mult o umbrela de soare si nu de vreme rea. UE ca entitate nu garanteaza pentru securitatea acestor depuneri, responsabilitatea revenind in primul rand fiecarui stat-membru al UE, garant pentru bancile din tara sa.

Dupa informatiile Weltsparen.de, garantia de depuneri a FIBank la finele lunii februarie a acestui an a fost de 940 de milioane de euro. Desi aceasta suma suna linistitor si exclude teoretic interventia statului bulgar sau vreun sprijin din partea UE, in cazul prelungirii Bank-Run-ului ea s-ar putea dovedi insuficienta.

Nici bursele nu au ramas indiferente la situatia bancara din Bulgaria. Joi, cursul FIBank a scazut cu circa un sfert din valoarea sa. Agentia internationala de rating Standard & Poor’s retrocedase la mijlocul lunii iunie ratingul de credit suveran al Bulgariei la BBB-, dupa informatiile Bloomberg.com. Aceasta pozitie este doar cu o treapta mai sus de „tomberon” (junk). In acest context, S&P mentiona contextul politic „volatil” al tarii.

Instabilitatea politica din Bulgaria in ultimii doi ani e de notorietate. Pentru data de 5 octombrie 2014, sunt planificate din nou alegeri legislative anticipate. O criza bancara in tara (care ar putea aduce aminte de prabusirea sistemului bancar bulgar din anii ’90, cand au dat faliment 14 banci) ar pune in mod evident presiuni pe guvernul minoritar al lui Oresharski, care oricum are de luptat cu o conjunctura economica slaba si cu un recul al investitiilor straine.

Articolul a apărut şi în HotNews

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.