Drumul Arad – Şiria – Seleuş, prioritate pentru CJA. Ce alte drumuri mai intră la reparat

Drumul Arad – Şiria – Seleuş, prioritate pentru CJA. Ce alte drumuri mai intră la reparat

Consiliul Judeţean va depune anul acesta, în cadrul Programului Operaţional Regional, proiecte pentru finanţarea reabilitării a peste 100 de kilometri de drumuri judeţene, între care şi Arad – Şiria – Seleuş.

În acest sens, preşedintele Nicolae Ioţcu a semnat studiile de fezabilitate pentru şapte proiecte de modernizare a unor tronsoane importante de drumuri judeţene.

„Studiile vor fi gata în termen de 30 de zile, astfel încât, în luna mai, când se preconizează deschiderea liniilor de finanţare, instituţia să fie pregătită pentru accesarea fondurilor. Localităţi precum Felnac, Birchiş sau Lipova vor avea legături facile cu judeţele vecine, fiind realizată o legătură rutieră mult mai uşoară şi rapidă”, a declarat Nicolae Ioţcu.

Consiliul Judeţean Arad pune un accent important pe modernizarea infrastructurii rutiere, întocmind proiecte pentru acestea şi căutând surse de finanţare, în ciuda diminuării bugetului judeţean cu suma de 21 milioane de lei, conform noii legi a bugetului de stat.

Cele şapte contracte privind realizarea studiilor de fezabilitate vizează:

– DJ 682, pe tronsoanele Limită jud. TM – Birchiş şi Felnac-Limită jud. TM, în lungime de 13,32 km, valoare estimată de 20.893.000 lei;

– DJ 572 Berzovia-Buziaş-Lipova, în lungime de 26,019 km (până la limita cu judeţul TM), valoare estimată 56.270.000 lei;

– DJ 709E, Sânpetru German – Limită jud. TM, în lungime de 7,4 km, valoare estimată 14.131.000 lei;

– DJ 794, DN 79 – Mişca – Apateu – Berechiu, în lungime de 19,9 km, valoare estimată 28.377.000 lei;

– DJ 609, Limită jud. TM – Zăbalţ, în lungime de 4,9 km, valoare estimată 9.357.000 lei;

– DJ 792C, Buteni – Şilindia – Târnova – Pâncota, în lungime de 31,3 km, valoare estimată 44.633.000 lei;

– DJ 709K Zerind (DN 79) – Vărşand (DJ79A), inclusiv pod peste râul Criş Alb la Vărşand, în lungime de 16,014 km, valoare estimată 36.800.000 lei

„Astăzi am semnat şapte din cele 14 contracte ce prevăd realizarea studiilor de fezabilitate pentru reabilitarea şi modernizarea a 102,84 km de drumuri judeţene. Cele şapte drumuri sunt de o importanţă deosebită pentru judeţul Arad. Ele vor fi realizate din fonduri europene, prin accesarea Programului Operaţional Regional care se va deschide în acest an, şi a programelor transfrontaliere. Ţin să menţionez faptul că, aşa cum am informat opinia publică, judeţul Arad a pierdut, prin legea bugetului din acest an, peste 21 de milioane de lei, ceea ce face imposibilă dezvoltarea judeţului fără accesarea acestor fonduri. Aducerea banilor europeni este estenţială pentru infrastructura judeţului Arad, fiind echivalentă cu dezvoltare rutieră, modenizarea infrastructurii şi crearea de locuri de muncă”, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

În ceea ce priveşte drumul Arad – Şiria – Seleuş, Nicolae Ioţcu a precizat ferm: „Acest drum va intra primul în ceea ce priveşte finanţarea din bani europeni. Proiectul este deja finalizat, urmând să actualizăm indicatorii tehnico-economici. În plus, acest drum va beneficia de pistă de biciclete şi trotuare în interiorul localităţilor, acolo unde lăţimea drumului permite, având în vedere că noul ghidul de finanţare permite includerea în proiect şi a acestor lucrări”.

Având în vedere că bugetul pe anul 2015 a fost adoptat, la ora actuală se află în procedură de achiziţie publică lucrările de întreţinere la toată reţeaua de drumuri care se află în administrarea Consiliului Judeţean Arad.

De remarcat, că judeţul Arad va beneficia de fonduri de aproximativ 35 de milioane de euro pentru infrastructura rutieră din Programul Operaţional Regional precum şi alte sume, mai mici, din alte surse de finanţare. „Până la deschiderea liniilor de finanţare, ne dorim să avem toată documentaţia bine pusă la punct. Astăzi, vom semna studiile de fezabilitate pentru şapte proiecte de modernizare a drumurilor, pe tronsoane importante pentru judeţul nostru, astfel încât să putem accesa fonduri în momentul în care se vor deschide aceste linii de finanţare”, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Termenul de finalizare a studiilor de fezabilitate este de 30 de zile de la data semnării contractului, astfel încât în luna mai CJA fi pregătit să depună proiectele pentru accesarea de fonduri.

  1. Din nou proiecte! Pana atunci, cate victime va mai face soseaua Arad – Siria?

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.