Dușmanul care duce la DISPUTELE CONJUGALE

Dușmanul care duce la DISPUTELE CONJUGALE

Într-o căsnicie, partenerii trec adesea prin momente grele, când se mai și ceartă, iar anumiți factori intensifică inutil agresivitatea. Unul dintre acestea este foamea (sau nivelul scăzut de zahăr din sânge). Strâns legată de agresivitatea manifestată în interiorul cuplurilor, foamea îi determină pe oameni să devină furioși.

Pentru a verifica ipoteza că foamea (și lipsa zahărului din sânge pe care o determină) ar putea explica o parte din certurile conjugale, o echipă de cercetători americani a făcut o serie de studii inventive. În primă etapă, oamenii de știință aflați sub conducerea lui Brad Bushman, psiholog la Universitatea de stat din Ohio (Statele Unite), au dat păpuși voodoo unui număr de 107 perechi căsătorite. Timp de 21 de zile, voluntarii puteau înțepa de câte ori voiau figurina destinată să reprezinte soțul/soția. Fiecare păpușă era însoțită de o cutie cu 51 de ace.

În fiecare seară, oamenii își exprimau simbolic furia, trebuind în paralel să își măsoare nivelul de glucoză sanguină, înainte de culcare și dimineața, pe stomacul gol.

Rezultatele studiului au arătat că, cu cât nivelul de zahăr din sânge era mai scăzut, cu atât numărul de ace înfipte în păpușa voodoo a fost mai mare.

La capătul celor trei săptămâni, acelorași perechi li s-a propus  un alt experiment. Soții se confruntau mai întâi într-un joc video, iar la sfârșitul partidei, câștigătorul trebuia să își supună jumătatea la un „concert” sonor greu de suportat: sirene, sunetul unghiilor pe tablă și alte zumzete, cât timp dorea. În realitate partenerul nu era expus la zgomote, dar câștigătorul nu știa. Și în acest caz cei mai cruzi erau cei cu cel mai scăzut nivel de zahăr în sânge. La compararea rezultatelor, s-a constatat că erau aceiași care înfipseseră cele mai multe ace în păpușile voodoo.

Brad Bushman oferă o explicație extrem de rațională acestor comportamente: controlul de sine necesită energie din creier, energie care este dată de glucoză, principalul său „carburant”. În lipsa glucozei, controlul de sine devine mai dificil. „Creierul reprezintă doar 2% din greutatea corporală, însă consumă 20% din calorii”, spune cercetătorul.

În acest context recomandarea cercetătorilor este „să discutăm după ce mâncăm”.

Foto: pourfemme.it

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.