Efectul placebo – REAL, chiar şi atunci când pacienţii ştiu că tratamentul lor este fals

Efectul placebo – REAL, chiar şi atunci când pacienţii ştiu că tratamentul lor este fals

Efectul placebo este cât se poate de real, chiar şi atunci când pacienţii ştiu că „tratamentul” pe care îl primesc nu are efecte medicale. Cu o condiție, însă: pacienții să fi fost condiţionaţi mai întâi să creadă că tratamentul era real şi să treacă suficient timp pentru ca această credinţă să dea roade.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Colorado Boulder din Statele Unite Studiul, în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea Maryland din oraşul Baltimore arată că pacienţii care au primit analgezice false au continuat să beneficieze de efectul placebo şi după ce medicii le-au spus că pastilele respective nu erau autentice.

Voluntarii care au aflat că pastilele erau false după o singură şedinţă de terapie nu au resimţit efectul de calmare a durerilor. Nu același lucru se poate spune despre pacienţii care au aflat acest lucru după patru şedinţe.Aceștia din urmă au continuat să resimtă efectele benefice.

Pentru a-şi testa teoria, oamenii de ştiinţă au aplicat o sursă de căldură pe antebraţele celor 54 de voluntari – suficient pentru a-i face să resimtă senzaţia de durere puternică, dar fără a provoca arsuri la nivelul pielii.

După ce sursa de căldură a generat la nivelul pielii voluntarilor o temperatură de 47,5 grade Celsius, cercetătorii au aplicat pe antebraţele lor un gel despre care s-a spus că ar conţine un analgezic.

În realitate, gelul era o simplă vaselină care, alături de un colorant alimentar, fusese introdusă într-un recipient asemănător celor din farmacii.

Fără ca voluntarii să ştie, medicii au oprit funcţionarea sursei de căldură, iar pacienţii au avut impresia că tratamentul funcţionează.

Gelul le-a creat acestora iluzia că au primit un analgezic real, iar ei au fost rugaţi să citească instrucţiunile de utilizare ale unui analgezic real şi să spună dacă suferă de afecţiuni hepatice şi dacă au luat recent alte medicamente.

Potrivit autorilor studiului, a fost nevoie de doar patru şedinţe de „terapie” pentru a antrena creierele pacienţilor să creadă că primesc semnale de atenuare a durerilor prin folosirea medicamentului fals.

Foto: dailymail.co.uk

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.