EXCLUSIV/ IRITAŢII şi ALERGII, din cauza CLORULUI din apa de la POLIVALENTĂ! Control al DSP la faţa locului! Ce au relevat ANALIZELE

EXCLUSIV/ IRITAŢII şi ALERGII, din cauza CLORULUI din apa de la POLIVALENTĂ! Control al DSP la faţa locului! Ce au relevat ANALIZELE

În Arad circulă informaţia potrivit căreia apa bazinului olimpic „Delfinul” de la Sala Polivalentă ar irita mâinile şi ochii copiilor care practică înotul acolo, din cauza cantităţii prea mari de clor. Din acest motiv, zilele trecute, a avut loc un control al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), ai cărei reprezentanţi au luat mostre de apă pentru analize.

Dan Cuedan, directorul Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport Arad, instituţie care deţine bazinul, ne-a asigurat că nu se pune problema unor cantităţi mai mari de clor în apă decât cele prevăzute de normele în vigoare. Acelaşi lucru l-am aflat şi de la Nicolae Fereştean, cel care are în grijă bazinul „Delfinul”. În plus, potrivit informaţiilor primite de la DSP, rezultatul analizelor arată că apa din bazin „este în parametri”.

Cu toate acestea, au fost cazuri de copii care s-au plâns de iritaţii la nivelul ochilor şi al mâinilor, cauzate – spun părinţii – de cantitatea de clor din apă, cantitate de clor care, potrivit lui Nicolae Fereştean, a fost dublată în conformitate cu nişte norme noi în domeniu, intrate în vigoare anul trecut. „Practic, ni s-a cerut să dublăm cantitatea de clor. Chiar şi aşa, noi o menţinem la limita cea mai de jos admisă, de 0,5 mg/l”, a declarat Nicolae Fereştean.

În concluzie, la Polivalentă este mai mult clor în apă decât până acum, lucru care ar putea – fapt admis şi de o sursă medicală – să provoace „uşoare alergii”.

Pentru că, potrivit „Ghidului pentru supraveghere şi monitorizare a calităţii apei de piscine şi bazine de înot”, emis de Institutul Naţional de Sănătatea Publică al Ministerului Sănătăţii, „concentraţia clorului rezidual liber în bazinele de înot/piscine acoperite trebuie să fie între 0,5 – 1 mg/l, iar în bazinele/piscinele descoperite între 0,5 mg/l şi 1,5mg/l.” Tot din respectivul ghid aflăm că „substanţele chimice care rezultă în urma tratării apei cu clor si substanțe clorigene sunt: Cloramine (mono, di și tri); clorat; cloriți; THM, acizi haloacetici, haloacetonitrili, cetone halogete; clorhidrați; tricloronitrometan; clorura de cianogen”.

În concluzie, deşi apa de la Polivalentă este conformă normelor de sănătate publică în vigoare, poate provoca iritaţii şi uşoare alergii. Nimic mai mult.

În ceea ce priveşte bazinele de înot ale bazelor sportive private, ni s-a şoptit că „acolo e şi mai mult clor, că bagă până la limita maximă”. Asta pentru că există suspiciunea că reclamaţiile la adresa bazinului „Delfinul” ar fi venit din zona „privaţilor”!

  1. Apa este foarte curata si buna pentru inot.
    De trei ani ma duc zilnic acolo si nu am nicio alergie sau altceva de genul acesta.
    Asa ca rautaciosii din sfera privata sa si vada de propriile afaceri.

    Raspunde
  2. alergii fac cei sensibili inclusiv la praf si la polen. nici nu trebuie sa mearga la polivalenta……

    Raspunde
  3. fac copii pipi in bazin de aia se pune asa de mult clor. daca nu ar mai face ar fi ok dar nu au educatie suficienta

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.