Festivalul Internațional „Iubiți Muzica Românească” începe joi

Festivalul Internațional „Iubiți Muzica Românească” începe joi

Săptămâna aceasta începe Festivalul Internațional „Iubiți Muzica Românească”. Joi, 12 octombrie, este ziua de debut, în agenda Filarmonicii fiind cuprinse două dintre manifestările planificate și dedicate spațiului cultural românesc: colocviul de muzicologie,  cu tema „Evolutia muzicii contemporane românești în context mondial” (ora 16.00 – Sala Cercului Militar), o întâlnire cu cercetători reputați, buni cunoscători ai fenomenului, și concertul simfonic dedicat Banatului de ieri și de azi (ora 19.00 – Sala Cercului Militar).

Pe un suport de zece expuneri dintre cele mai relevante pentru tematica aleasă, colocviul se bucură de participarea unor compozitori și muzicologi de la Universitățile de Muzică din București (Adrian Iorgulescu), Cluj Napoca (Elena Maria Șorban) și Timișoara (Veronica Laura Demenescu, Mihaela Silvia Roșca, Rafaela Carabenciov,  Dana Sorina Chifu, Ion Alexandru Ardereanu s.a.), dar și de prezența muzicologului german Heidemarie T. Ambros (Berlin), președinte al societății Musica suprimata, cunoscută propagatoare a unor compozitori persecutați în trecut, fie de regimul nazist, fie de contextul perioadei comuniste și al unei ideologii schimbate. Pentru specialiști, dar și pentru publicul larg, colocviul este un pas binevenit, un demers care prezintă puncte de vedere autorizate despre contribuția românească la cultura europeană.

Banatul multicultural este tema concertului simfonic inaugural al Festivalului Internațional Iubiți Muzica Românească!, care reunește creații de Sabin Drăgoi  (Divertisment rustic), Gabriel Almasi (The Mysterious Journey Of Life p.a.a.), Remus Georgescu (Toccata pentru pian și orchestră), Walter Michael Klepper (Divertisment pentru orchestră de coarde și timpani), Petru Stoianov (Hiperboreeana), Gabriel Mălăncioiu (Zamolxis pentru trompetă și orchestră).

Adresându-se tuturor  iubitorilor și curioşilor fenomenului, programul reprezintă un adevărat documentar sonor al spațiului bănățean, zona de creație ale cărei virtuți inovatoare își așteaptă încă deplina recunoaștere și valorificare.

Invitații orchestrei simfonice sunt în această prima săptămână de festival dirijorul Huba Hollokoi (Ungaria/Finlanda), soliștii Andreea Dumitrescu (pian) și Sergiu Cârstea (trompeta), dar și actorul timișorean Adrian Korek.

Născut în Ungaria, Huba Hollókői şi-a început studiile muzicale ca violonist. Cântând de la vârsta de patru ani, a fost distins cu numeroase premii la importante concursuri naţionale şi internaţionale.

Ca dirijor, a lucrat cu orchestre olandeze de top, inclusiv cu ResidentieOrkest, Noord Netherland Orchestra, Holland Ballet Orchestra şi a fost dirijor asistent a lui Semyon Bychkov la Orchestra Concertgebouw. Recent, a debutat la pupitrul orchestrelor Slovak Sinfonietta, MAV din Budapesta, Sonderjollands Symfoniorkester (Danemarca), Orkest van het Osten din Enschede şi Orchestra Simfonică din Lahti. A dirijat cu mult succes operele Flautul fermecat şi Don Giovanni (alături de Joensuu City Orchestra, Finlanda şi Dutch National Opera Academy). A condus producţiile pentru De Dutch Don’t Dance Division (Haga) timp de două sezoane. Alte proiecte ale sale includ opera Anne enZef (o nouă lucrare compusă de Monique Krüs), alături de Orchestra Simfonică a Olandei, punerea în scenă ca dirijor asistent a lui Markus Stenz a operei Wozzeck de Alban Berg (Radio Symphony Orchestra) şi dirijarea operei Rigoletto de Giuseppe Verdi în Finlanda.

Huba Hollókői a primit diplomele pentru dirijat operă şi orchestră de la Academia Sibelius (Helsinki, Finlanda), unde a studiat cu prof. Leif Segerstam şi Jorma Panula. De asemenea, a terminat cursurile de Masterat din cadrul National Master Orchestral Conducting Program din Olanda, sub îndrumarea lui Jac van Steen, Kenneth Montgomery şi Ed Spanjaard. A participat la cursuri de măiestrie susţinute de Kurt Masur, Johannes Schläefli, Zoltán Peskó, Atso Almila şi Yuri Simonov.

A început să dirijeze din timpul facultăţii, fiind asistent al unor importanţi dirijori de talie internaţională Christoph Poppen (Het Gelders Orkest), Stefan Asbury, Xian Zhang şi Clark Rundell (Orchestra Naţională de Tineret a Olandei – NJO), Kenneth Montgomery (Orchestra Naţională a Irlandei) şi Ed Spanjaard (Maastricht).

Ca solist, Huba Hollókői a concertat în Ungaria, Anglia, Germania, Italia, Finlanda, Austria, Olanda şi Japonia. În 2010, a avut onoarea de a împărti podiumul cu Eiji Oue în cadrul NDR Musikrag – Hanovra (Antonio Vivaldi: Anotimpurile). A fost invitat la numeroase festivaluri internaţionale, precum the Young Hungarian Talents in Focus în Londra, Herbstliche Musiktage, Bad Urach şi Musica Nova (Helsinki). A fost concert-maestru al orchestrelor din Joensuu şi Vaasa (Finlanda).

Huba Hollókői a fost unul dintre cei trei finalişti ai celei de-a LIII-a ediţii a Concursului Internaţional de Dirijat de la Besançon (2013). Este dirijor asistent la Orchestra Filarmonicii Radio din Olanda.

Andreea Dumitrescu a urmat cursurile Şcolii de Muzică din Reşiţa şi ale Liceului de Muzică din Timişoara, studiind  apoi în paralel matematica (specializarea Informatică) şi pianul (clasa lect. Sorin Petrescu) la Universitatea de Vest. Printre muzicienii care au contribuit la formarea sa muzicală se numără Jean-François Antonioli, Gabriel Amiraș şi John Lill. Cursurile masterale le-a urmat la aceeași Universitate, sub îndrumarea conf. univ. Manuela Mihăilescu.

Între lunile septembrie-decembrie ale anului 1998, a participat la cursuri de perfecţionare muzicală la Iyshe Royal Music Conservatory din Aarhus, Danemarca.

Andreea Dumitrescu a concertat cu Orchestra Filarmonicii “Banatul” din Timişoara în concerte dirijate de Gheorghe Costin,  Robert Houlihann, Philipp Pointner. A fost invitata orchestrelor simfonice ale Filarmonicilor din Cluj Napoca, Craiova, Pitesti, Târgoviște și a colaborat cu dirijorii Theo Wolters, Paul Mann, Daniel Cohen, Tiberiu Oprea, Constantin Grigore, Matei Pop. A concertat alături de Orchestra Facultăţii de Muzică din Timişoara dirijată de Mircea Holiartoc şi de Orchestra Liceului de Muzică din Craiova, dirijor Florian Zamfir.

Andreea Dumitrescu are o bogată activitate interpretativă, care cuprinde multe recitaluri solo în ţară şi peste hotare (Italia, Danemarca şi Germania) şi concerte camerale în formaţii de duo alături de flautista Edith van der Burg în Olanda, de violonista Marta Teglas, de pianista Andreea Csibi, de violonista Cristina Sânmărtinean, de naistul Mădălin Luca, de violonistul Eugen Morăriţa şi de clarinetistul Dorin Cuibariu.

Andreea Dumitrescu face parte din Trio-ul “Charisma”(împreună cu Dorin Cuibariu la clarinet şi saxofon, şi Eugen Morăriţa la vioară), care din anul 2004 susţine recitaluri în România, Ungaria, Serbia şi Germania. A mai cântat şi în formaţii camerale alături de Ioana Gîrz (flaut), Anca Lăzărescu (violoncel), Marta Teglas (vioară), Rodica Roşian (violă) şi Alexandru Pătraşcu (vioară).

Pianista a fost invitată la festivaluri cunoscute din România – Zilele Omagiale Remus Georgescu (2002), Festivalul Camerata Blăjeană (2003),  Zilele Muzicale George Enescu (2007 -2012), Festivalul Timișoara Muzicală (2015,2016),Festivalul Internațional de Muzică Nouă Intrada (2014, 2015), Festivalul Meridiane (București 2015)

Andreea Dumitrescu este profesor corepetitor la Colegiul Naţional de Artă “Ion Vidu” din Timişoara și pianist instrumentist colaborator al Filarmonicii “Banatul”.

Sergiu Cârstea a absolvit Institutul de Stat al Artelor „Gavril Musicescu” din Chişinău şi s-a specializat la Conservatorul Naţional Superior de Muzică din Paris cu profesorii Pierre Tibaud, Jean Douay şi Antoine Curé. Şi-a început cariera în anul 1980 la Chişinău, ca membru al   ansamblului simfonic al Filarmonicii, iar din 1997 a ocupat  primele poziţii în partidele de trompetă ale Filarmonicii Banatul şi Operei Naţionale Române din Timişoara.

În stagiunea 1992 -1993 a fost director artistic al Filarmonicii din Chişinău, iar din 1977 este cadru didactic în instituţii de învăţământ mediu şi superior din Republica Moldova şi România. Începând din anul 2000 îndrumă clasa de trompetă a Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, iar din 2014 predă instrumentul şi la Universitatea Naţională de  Muzică din Bucuresti.  În anul 2006 publică o metodă de studii tehnice moderne pentru trompetă, iar în 2007 pune bazele Asociaţiei „ROMANIAN BRASS SOCIETY şi ale Concursului   internaţional de alămuri din Timişoara.

A colaborat cu ansambluri importante precum Opera Naţională a Republicii Moldova, Orchestra de Stat a Radiodifuziunii Republicii Moldova, orchestra simfonică din Plovdiv, orchestra simfonică Piotr Ilici Ceaikovski (Rusia), Filarmonicile din Arad, Oradea, Iaşi, Cluj Napoca, Satu Mare, Sibiu, Bacau, Râmnicu Vâlcea şi Craiova.

Sergiu Cârstea a concertat în Biserica Americană din Paris, în Biserica Catolică din Champagne, în Sala Universităţii Sorbona, Sala cu orgă  şi sala Filarmonicii din Chişinău şi în numeroase catedrale din Italia.

Artistul se distinge printr-o uluitoare calitate timbrală, iar abordarea sa repertorială este în acest sens una cu totul privilegiată. Interpretează  deopotrivă partituri concertante  de  Antonio Vivaldi, Georg Friedrich Telemann, Johann Sebastian Bach, Giuseppe Torelli, Joseph Haydn, Jiri Neruda,  Henri Tomasi, Alexander Arutiunian.

Ca o confirmare a extraordinarelor sale calităţi de interpret, în anul 2014, Sergiu Cârstea a devenit membru al International Trumpet Guild.

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.