Filosoful Horia-Roman Patapievici și diplomatul Sever Voinescu, printre invitații Festivalului de științe umaniste de la Arad, ediția a IV-a

Filosoful Horia-Roman Patapievici și diplomatul Sever Voinescu, printre invitații Festivalului de științe umaniste de la Arad, ediția a IV-a

În organizarea Centrului Municipal de Cultură Arad, în perioada 19-22 aprilie va avea loc cea de a patra ediție a Festivalului de științe umaniste. După Despre libertate (în 2015), Despre adevăr (în 2016) și Despre rău (2017), anul acesta tema întâlnirilor publice este România următorilor 100 de ani.

Ca și la celelalte ediții, conferințele și evenimentele publice programate pe perioada festivalului vor fi susținute de personalități de prestigiu, autori importanți, profesioniști recunoscuți ai breslei în care activează, intelectuali care au exercițiul evenimentului cu public.

Invitații confirmați pentru ediția din acest an sunt universitarii Adrian Papahagi și Mircea Mihăieș, filosoful Horia-Roman Patapievici, sociologii Vasile Dâncu și Sebastian Lăzăroiu,  jurnalistul și diplomatul Sever Voinescu.

Aleasă în contextul celebrării Centenarului Unirii, tema ediției 2018 propune un forum de dezbatere intelectuală care să deslușească, privind spre trecut și concentrați pe prezent, un posibil viitor al României. Care sunt premisele bune ale dezvoltării noastre ca stat și ca națiune, care sunt ideile greșite de care e nevoie să ne lepădăm, încotro trebuie să privim pentru a identifica pericolele și șansele noastre, iată câteva dintre întrebările la care conferențiarii invitați vor încerca să dea un răspuns.

Afișul festivalului preia schița în cerneală a Coloanei fără sfârșit, desenată de Constantin Brâncuși în vara anului 1937, pe o fotografie reprezentând viitorul amplasament din Târgu-Jiu și realizată, în aceeași vară, de inginerul Ștefan Georgescu-Gorjan, constructorul Coloanei.

„Alegerea imaginii de afiș orientează cumva întregul eveniment. Anume, privind către o realitate trecută, una însă care ne-a fundamentat prezentul, să-i suprapunem schița, posibil vizionară, a unui viitor coerent cu trecutul și cu prezentul nostru, dar poate mai ambițios, mai redutabil”, spune Cătălin Lazurca, curatorul festivalului.

Conferințele vor avea loc în sala cinematografului Arta. Organizatorii vor face în curând public programul detaliat al festivalului.

Intrarea va fi liberă la toate evenimentele.

  1. Cel care-l injura pe Mihai Eminescu considerat de intelectualii aradeni a fi printre „personalități de prestigiu, autori importanți, profesioniști recunoscuți ai breslei în care activează, intelectuali care au exercițiul evenimentului cu public.” Frumos reper intelectual , bravos dragi intelectuali aradeni.

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.