Inspectorii de muncă arădeni, în CONTROL! Amenzi USTURĂTOARE pentru angajaţi și angajatori

Inspectorii de muncă arădeni, în CONTROL! Amenzi USTURĂTOARE pentru angajaţi și angajatori

Datorită complexităţii şi existenţei riscurilor specifice, activităţile din domeniul construcţiilor, sunt activităţi în care riscul de accidentare pentru lucrătorii este de două ori mai mare, iar riscul de deces este chiar de trei ori mai ridicat, în raport cu lucrătorii din alte sectoare de activitate, informează ITM Arad.

În acest context, la nivel naţional, se derulează, din luna martie a acestui an acţiunea intitulată generic „Campanie națională privind respectarea prevederilor legale în ceea ce privește instruirea și informarea lucrătorilor în activitățiile din domeniul construcțiilor”.

Desfăşurându-se în 2 etape şi anume: una de instruire şi una de control, această campanie vizează angajatorii şi lucrătorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor privind utilizarea în muncă de către lucrători a echipamentelor de muncă specifice domeniilor construcţiilor de clădiri şi a lucrărilor speciale de construcţii.

Potrivit ITM Arad, obiectivele campaniei sunt:

  • Creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă în activitățile de informare şi instruire a lucrătorilor din domeniul construcțiilor;
  • Stabilirea măsurilor care se impun, ca urmare a nerespectării de către angajatori şi angajați a prevederilor actelor normative în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în scopul prevenirii producerii evenimentelor și a bolilor profesionale.

„Astfel, în în urma controalelor desfășurate în trimestrul II al anului 2018, în întreprinderile cu activitate în domeniile CAEN  41,42,43  au fost aplicate 11 de sancţiuni contravenţionale. Astfel de acţiuni se vor desfăşura şi în perioada următoare, iar acolo unde agenţii economici nu respectă prevederile legislaţiei muncii în vigoare, inspectorii de muncă vor aplica sancţiuni contravenţionale şi în acelaşi timp vor trasa măsuri şi termene concrete de remediere a deficienţelor constatate”, anunță ITM Arad într-un comunicat de presă.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.