Intenţiile de mutare a „Maternului” în Grădişte: „Politicianism ieftin și iresponsabil”

Intenţiile de mutare a „Maternului” în Grădişte: „Politicianism ieftin și iresponsabil”

Medicul Adrian Wiener, fost manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, a explicat, argumentat, de ce nu este bine ca actuala secţie de „Obstetrică-Ginecologie” a spitalului să fie mutată în Grădişte.

Iată semnalul de alarmă tras de medicul arădean, de care factorii de decizie pot (sau nu – cu consecinţele de rigoare !) să ţină cont dacă tot spun că vor binele „Maternului”:

„Suntem într-un război al declarațiilor în care nu se ține cont deloc de interesul pacientului, având în vedere că o astfel de decizie ar putea duce la blocarea desfășurării actului medical.

În ceea ce privește mutarea unei părți a maternității din actuala locație în noua clădire destinată ca proiect secțiilor de Pneumoftiziologie aduc câteva precizări:

În primul rând personalul trebuie suplimentat pentru a putea deservi pacientele în două locații diferite. Trebuie suplimentată linia de gardă la medicii de terapie intensivă, precum și la specialiștii de Obstetrică-Ginecologie.
Acest lucru – permanența pe linia de gardă – se realizează foarte greu și în prezent, într-o singură locație, nemaivorbind de costurile suplimentare de personal care nu sunt de neglijat.

De asemenea trebuie suplimentat numărul de asistente medicale, infirmiere, brancardieri, personal auxiliar.

Această mutare presupune despărțirea unei specialități, Obstetrică –Ginecologie, în două, astfel medicii și asistentele medicale deprofesionalizându-se. O parte vor asista doar nașteri și vor efectua cezariene, iar cealaltă parte se va ocupa doar de Ginecologie.
Este o divizare a unei specialități integrate și trebuie ținut cont și de faptul că în maternitate sunt instruiți studenți și medici rezidenți care vor avea parte de o pregătire disjunsă artificial.

De asemenea trebuie creat încă un compartiment de Terapie Intensivă destinat pacientelor din noua locație, deservit permanent de cadre medicale – medici și asistente.
Acest lucru este realizat cu mare dificultate chiar și în actuala locație, fiind îndeobște cunoscut faptul ca medicii de terapie intensivă, mai ales cei dispuși să își practice specialitatea într-o nișă profesională – doar paciente gravide sau doar ginecopate – sunt forte greu de găsit și angajat.

Totodată sunt de părere că reamenajarea și extinderea locației noi, din Grădiște, astfel încât să preia structura indivizibilă Obstetrică (normală și patologică) – Neonatologie (cu compartimentul de Terapie Intensivă neonatală)– Terapie Intensivă adulți, Bloc Operator, Săli de Naștere, Unitate de Transuzie Sangvină, Laborator de Analize, Radiologie, Anatomie Patologică – cu circuitele corespunzătoare fiecăreia, presupune costuri similar unei noi construcții, proiectată adecvat și responsabil.
Structurile medicale enumerate mai sus trebuie să se regăsească în aceeași locație cu funcționalitate și interdependență optimă (fapt stipulate dealtfel explicit in ordinal MS 910/2002).

Nu trebuie neglijat nici faptul că accesibilitatea la o unitate de urgență, cum este Maternitatea, nu este adecvată în locația din Grădiște.
Sub nici o formă nu trebuie «decupat» conjunctural numărul de paturi pentru a încăpea într-un spațiu proiectat pentru o cu totul altă destinație, secțiile de Obstetrică având depășiri constante de cazuri față de contractul cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.
În opinia mea soluția naturală este decuplarea Maternității de Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad (prin decizia Ministerului Sănătății), aceasta putând funcționa chiar mai bine (ca și contract cu CJAS) independent și preluarea Maternității de către Primărie (care are un buget dublu față de al Consiliului Județean) ca Ordonator de Credite, pasul următor fiind construirea unei noi maternități pe un teren pus la dispoziție sau achiziționat de Primărie.

În nici un caz Maternitatea nu trebuie divizată ca și practică medicală sau bază de instruire.

În concluzie, tinând cont de toate cele de mai sus, actuala «bătălie» a declarațiilor nu este decât politicianism ieftin și iresponsabil, reafirmarea faptului că interesul public continua să fie doar un parametru intr-o ecuație a cărei miză este puterea și influența”.

  1. Pastrarea destinatiei cladirii din gradiste conform destinatiei pentru care a fost proiectata este un lucru primordial in sensul in care ar trebuii sa ne invatam sa ducem lucrurile pina la capat si sa le finalizam.
    In alta ordine de idei propun constuirea unui spital Judetean nou la nivel de P+1 intr-o noua locatie si mutarea unitara a tuturor sectilor actuale din locatia cladire P+5 (actuala cladire Judetean) precum si a sectiilor actuale ale fostului Municipal, inclusiv ORL dermato oncologie oftalmologie ORL . acesta solutie va fi mult mai economica decit reamenajarea sectiilor actuale’ In cladirea eliberata de actualul spital Judetean P+4 se pot muta maternul si pediatriile. Se vor putea in acest fel amenaja unitati functionale cu minim de costruri care ulterior pot sa ramina functionale si din punct de vedere al structurii de personal si circuitelorIn cladirea eliberata de pediatrie II s-ar putea muta psihiatria

    Raspunde
  2. este mai mult decat politicanism, dle Wiener. Este incompetenta la varful conducerii Spitalului Judetean si la varful Cons. Judetean. din nefericire pentru noi aradenii.

    Raspunde
  3. la ora actuala spitalul are cea mai slaba conducere.Directoarea de ingrijiri este paralela cu actul medical,directoarea contabila si-a picat examenul din martie 2016 la Buc.cel de atestare…iar managera fara cuvinte.

    Raspunde
    • Perfect adevarat,resimtim din plin incompetenta acestor stimabile doamne,incepand cu directoarea de ingrijiri si managera.Au in cap numai mutre,fente si talente,in rest empty!Ce e mai rau este faptul ca toata prostia lor o suporta coronarele noastre.Aceste stimabile doamne ar trebui sa fie trimise ACASA!!

      Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.