INTERVIU/ Raul Ferician: „Sunt dispus să urc orașul Sântana până pe poziția a doua în judeţul Arad”

INTERVIU/ Raul Ferician: „Sunt dispus să urc orașul Sântana până pe poziția a doua în judeţul Arad”

REPORTER: Domnule Raul Ferician, sunteți președintele ALDE Sântana și posibil candidat pentru postul de primar al orașului. Cum se vede și cum se face politică, să zicem, în … provincie?

RAUL FERICIAN: Sântana este un oraș (proaspăt) în peisajul administrativ al judeţului Arad. Am fost, până nu demult, o mare comună și prin decizii guvernamentale am devenit oraş. Suntem mai degrabă un oraș agroindustrial, un orășel de categoria 5-6! Dar, fără nici o rezervă pot spune că politică se face și la Sântana. Politică se face, în fapt, peste tot în România.
Suntem, ca să zic așa, o națiune foarte politizată. Din păcate, e o politică de suprafață, o politică de colț de stradă, de cafenea, și – o spun cu toată răspunderea – o politică de conjuctură.
În general, oamenii răspund emoțional și în acest domeniu sensibil cum este politica. Și atunci apare un ciudat fenomen politic „masă” care nu se naște din doctrină ci din evenimente majore mediatizate intens pe diferite canale de televiziune. Suntem, practice, un popor «televizist». Și cum orașul Sântana este cablat la TV este firesc să producem o politică de televizor.
În ceea ce mă privește, eu ca profesie sunt economist așa că mă consider liberal. De aceea și apartenența mea la ALDE care, în opinia mea, este purtatorul adevăratului spirit liberal, a politicii liberale autentice, izvorătoare din liberalismul istoric întemeiat de liberalii bratieni.
Poate unii vor spune că există Partidul Național Liberal, numai că, după fuziunea cu PDL, una foarte ciudată, eu consider că adevăratul purtător al liberalismului autentic a rămas ALDE, condus azi de domnul președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, un adevărat om politic și de stat, pe care îl respect foarte mult, alături de domnul ministru – senatorul Daniel Constantin, oameni autentici de dreapta. Având asemenea înaintași (dinastia Brătienilor, Kogălniceanu etc.) și modelele de azi, precum domnul președinte Tăriceanu, am îmbrățișat doctrina ALDE și consider că putem fi o voce reprezentativă, chiar și aici în oraşul Sântana, pentru că și aici sunt multe de făcut.

REPORTER: După cum se vede și la Sântana, se simte febra viitoarelor alegeri locale. Ca viitor candidat pentru postul de primar al orașului, fiind totuși un „pioner” în politică, ce șanse credeți că aveți în aceasta bătălie electorală?      

RAUL FERICIAN: Orice lucru sau faptă își are un început. Am luat decizia de a mă implica pentru că sunt tânăr, am o familie tânără și consider că nu e bine să stai în tribună, cum se zice. În fond, de ce să hotărască alții viitorul tău, când ești pregătit profesional, când ai curajul să-ți iei destinul în propriile-ți mâini. Și, cu atât mai mult, când ai alături de tine și oameni responsabili și capabili. De pildă, eu personal am o relație foarte bună cu domnul președinte ALDE Arad – Ionel Ciupe, un om politic capabil, ambițios și care, împreună cu ceilalți colegi din ALDE Arad – gândim că doar implicându-ne direct putem îndrepta lucrurile prost gestionate (e și cazul Sântanei) sau prost concepute. Să spunem drept: și la Sântana s-au făcut multe după ureche și multe doar în interes de partid și al firmelor clientelare de partid. Așa operează corupția pe banii statului, dirijați spre buzunarele partidului, a găştii politice și a firmelor abonate la banul public sub masca interesului politic. Eu, personal, vreau o altfel de politică și o altfel de administrație în orașul Sântana.
Și cred că se poate, chiar dacă sunt «pioner» în politică și administrație, cu precizarea că sunt curat și fără nici o rezervă, sunt pregătit pentru aceasta provocare de a conduce un oraş! Și îl voi conduce – dacă voi fi ales – împreună cu concetățenii mei și în interesul lor.
Ca prim obiectiv, de exemplu, mi-am propus să ne definim practic identitatea ca oraş. Unii zic că suntem un biet orășel, alții că suntem doar o comună mai răsărită cu titulatură de oraș.|
Am pregătit împreună cu conducerea ALDE Arad și cu colegii mei de la Sântana un proiect – program pentru Orașul Sântana. Nu îmi este teamă să divulg unele chestiuni ale acestui proiect – program, pentru că l-am înregistrat, cu titlu de autor, la OSIM, deoarece din păcate am constatat că unii politicieni, de la „case” politice mai mari, practică furtul intelectual. E treabea lor, dar îi avertizez că se înscriu, în raport cu mine, pe o linie penală dacă vor recurge la astfel de gesturi reprobabile. Sper să fie înțelepți și să nu se joace cu focul! Dar să revenim la subiect: Sântana nu poate fi un adevărat oraş decât dacă va crește de la categoria a VI-a la categoria a IV-a în sens administrativ. Astfel, am gândit o sumă de măsuri și proiecte încât într-un interval de maxim 8-10 ani orașul Sântana să atingă cifra de 25000 de locuitori, devenind astfel al doilea oraș ca mărime al județului Arad, după Municipiul Arad, și nu doar atât, ci și ceea ce decurge din acest obiectiv, respectiv de a confirma și dezvolta toată gama de servicii publice care decurg din     dinamica unui astfel de parcurs de dezvoltare. Și nu vorbesc aici numai de lărgirea gamei de servicii urbane ci mă refer şi la calitatea acestor servicii. Eu cred că, acolo unde există calitate deosebită, reclama e bună și succesul garantat. Vreau ca Sântana să fie invidiat pentru calitatea serviciilor publice practicate în oraș.

REPORTER: Totuși, azi, orașul Sântana, situat destul de aproape de Municipiul Arad, are capacitatea de a face acest salt cantitativ și calitativ?

RAUL FERICIAN: Da, apropierea asta de Arad poate părea o problemă. Aşa cum zicea Brâncuși, părăsind atelierul maestrului Rodin: „La umbra copacilor mari nu poate creşte mai nimic”. Așa pare și Sântana, în „umbra” Municipiului Arad. Numai că eu mai știu o zicere, a nu mai puțin celebrului Andrew Carnegie (regele oțelului în SUA) care spunea: „Nu poți împinge pe nimeni să urce o scară dacă nu este dispus să o urce singur!” Și vă rog să mă credeți pe cuvânt: eu sunt dispus să urc orașul Sântana până pe poziția a doua în judeţul Arad și cred că toți oamenii de bună credință din orașul meu vor și ei acest lucru. Spre binele nostru, al tuturor, și spre mândria noastră. Suntem, totuși, orașul de baștină a lui Ştefan Hell – laureat al premiului Nobel pentru fizică în 2014.

REPORTER: Vă mai întreb, încă o dată, dacă credeți că Aradul poate fi un factor pozitiv în dezvoltarea Sântanei?

RAUL FERICIAN: O să vă răspund cu un proverb: „Omul sfințește locul”. Eu cred că am capacitatea să dau orașului Sântana o altă dimensiune. În ceea ce privește relația cu Municipiul Arad, chiar vreau să o apropii. Am un proiect prin care doresc să le leg, printr-o linie de transport urban în comun, o linie de tranmvai electric, care să facă legătura între Sântana și Arad, cuplând la acest circuit și Caporal Alexa, Sânleani și Livada. Vom face parte astfel din Megapolisul Arad, cu o identitate precisă și cu forța noastră economică specifică unui oraș modern, cu caracter agroindustrial. Închei spunând o maximă celebră a lui Thomas Jefferson: „Când un guvern se teme de cetățeni, e democrație; când cetățenii se tem de guvern, este dictatură”. La Sântana, vă asigur, va fi un oraș unde va fi democrație.

Citeşte şi:

SONDAJ/ Alegeri locale 2016: Votează-ţi primarul! – SÂNTANA

  1. nu va mai obositi dle Ferician ca l-a urcat deja dl Enache pe locul doi cand ne-a facut din comuna oras. adica locuim la tara dar platim impozite ca la oras. daca veniti cu promisiunea de a redeveni comuna va votam!

    Raspunde
    • În mandatul lui Ilica sa trecut de la comuna la oraș! Nu dezinformați lumea!

      Raspunde
    • Sincer sunt de acord cu propunerea dvs ,am discutat si la Arad ,răspunsul a foat ca nu se mai poate sa revenim la statutul de comuna sau localitate odată ce am trecut la stadiul de Oras ,dar sincer voi face tot ce-mi sta in putința si cred ca voi reuși sa reducem taxele si impozitele ,pretul pe mc de apa ,pretul la canalizare si alte aberații care sunt impuse cetățenilor de ani de zile.Asa nu se mai poate .De aceea mi-am propus sa intru in aceasta competiție electorală .Nu știu cât de mult ma cunoasteti dar va pot spune cu certitudine ca ceea ce spun se va realiza fără nici o problema.Va multumesc pt comentariu sper ca cei din Sântana sa se trezească la realitate si sa voteze cum le dictează conștiința ,si sa facă diferența între cei ce promit si cei ce vor sa facă .O zi buna

      Raspunde
  2. Un discurs echilibrat de adevarat LIDER sper sa reusiti sa schimbati fata orasului si dece nu al judetului Doamne Ajuta !!!

    Raspunde
  3. mai lasati dracului asta cu orasul ca suntem sat

    Raspunde
  4. Băiatul ăsta la cât bun simț are, ar merita o şansă.

    Raspunde
  5. chiar asa,doar taze de oras ca in rest ….ce mai mintiti oamenii

    Raspunde
  6. Ai intrat in partidul nepotrivit….

    Raspunde
  7. un tanar de bun simt. bvo! nu o sa fii primar acum dar peste patru ani poate!!

    Raspunde
    • Mulțumesc Cap. Alexa ,!!Sper si imi doresc ca viitoare administrație sa facă tot ceea ce este nevoie ca si cei ce locuiesc in Cap Alexa sa aibă rețea de apa ,canalizare drumuri asfaltate .Suntem totusi in 2016 aceste lucruri sunt firești si necesare in același timp .

      Raspunde
  8. Toti faceti si promiteti, sunt saturat cand aud de noi alegeri si politica praf toti…

    Raspunde
  9. nu conteaza partidul politc,ci conteaza ce vrei sa faci pentru santana,an ceea ce privesc taxe ..adevarul ie ..daca vrei conditi trebuie si sa platesti suntem an 2016,Santana gandeste pozitiv…Raul aratane ca se poate!

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.