Investiții de peste 30 de milioane de lei pentru renovarea Colegiului Economic și a Colegiului Național „Elena Ghiba Birta”

Investiții de peste 30 de milioane de lei pentru renovarea Colegiului Economic și a Colegiului Național „Elena Ghiba Birta”

Reabilitarea faţadei folosind materiale de cea mai bună calitate, recondiţionarea tâmplăriei exterioare şi interioare, refacerea ornamentelor de pe faţadă, lipsă sau deteriorate, soclul readus la finisajul original de acum mai bine de 135 de ani, aceastea sunt numai o mică parte din lucrările prevăzute în proiectul municipalităţii arădene „Reabilitare clădire Colegiul Economic Arad”. Unul dintre cele 6 proiecte din domeniul învăţământului arădean care în acest an au obţinut finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală are ca durată de execuţie un an de zile de la data începerii lucrărilor. Valoarea totală a investiţiei de la Colegiul Economic este 18.468.223 lei (inclusiv TVA), informează Primăria.

„Din punct de vedere arhitectural, clădirea Colegiului Economic este o construcţie impozantă cu elemente arhitectonice specifice sfârşitului de secol XIX de factură eclectică cu profilaturi, ancadramente si nişe, a cărei construcţie a început în anul 1884.  De-a lungul existenţei sale, construcţia a suferit modificări funcţionale, structurale şi arhitecturale, dar şi reparaţii curente. De această data proiectul propus de municipalitate vizează lucrări complexe atât la nivelul spațiilor pentru învățământ, cât şi la cele administrative, modernizarea sălii festive şi a celei de sport, amenajarea de noi laboratoare etc.  Totul pentru atingerea unui obiectiv clar: creșterea gradului de participare la învățământul profesional și tehnic care nu se poate realiza fără o infrastructură adecvată/corespunzătoare”, se arată în comunicatul de presă al Primăriei.

De asemenea, în vara anului viitor ar putea începe lucrările de reabilitare a uneia dintre cele mai reprezentative clădiri din municipiul Arad. Este vorba edificiul în care funcţionează azi Colegiului Național „Elena Ghiba Birta”.

„Construcţia imobilului din centrul municipiului a început în 1888, când s-a ridicat aripa de pe b-dul Dragalina. În anul 1912- 1913 este construită aripa de pe str. 1 Decembrie 1918, urmând ca în anii 1970 să se construiască cel de-al doilea corp de clădire. Ultima intervenţie asupra corpului construit acum mai bine de 130 de ani a avut loc în 2004.  Atunci s-au executat preponderent consolidări și doar finisajele spațiilor afectate, fără a interveni la tâmplărie, finisaje extinse și instalații. În prezent clădirea Colegiului Naţional «Elena Ghiba Birta» se regăseşte pe Lista Monumentelor Istorice şi face parte din proprietatea publică a Municipiului Arad. În vara acestui an proiectul municipalităţii de reabilitare a acestei clădiri s-a numărat printre cele care au obţinut finanţare prin Programul Naţional de Dezvolare Locală. Mai exact 15.126. 112 lei (TVA inclus) vor fi folosiţi la reabilitarea integrală a celor două corpuri de clădire A și B, atât în zona spațiilor pentru învățământ, sport, cantină, spații administrative cât și la modernizarea salii festive care se va dota cu echipament nou pentru scenă și sală (videoproiector, instalații sonorizare, scaune ignifugate tip fotoliu, ecran proiecție etc.). Durata de realizare a investiţiei este 24 luni”, se mai arată în comunicat.

Necesitatea realizării acestor lucrări se impune pentru a asigura condiții optime de desfășurare a unui învățământ modern, precum și pentru a adapta clădirile la noile cerințe de autorizare a funcționării, alături de reducerea consumurilor de energie electrică și termică.

Atât proiectul „Reabilitare clădire Colegiul Economic Arad” cât şi „Reabilitare clădire Colegiul Elena Ghiba Birta Arad” au ajuns în faza în care au fost depuse documentaţiile tehnice în vederea semnării contractelor de finanţare. Imediat după semnarea lor, Primăria Municipiului Arad va da drumul licitaţiilor pentru proiectare şi execuţie.

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.