Ioan Cristina: „Mult trâmbițatele majorări salariale, prea puțin și prea târziu”

Ioan Cristina: „Mult trâmbițatele majorări salariale, prea puțin și prea târziu”

Coaliția PSD-ALDE își dovedește, cu fiecare zi de guvernare care trece, crasa incompetență și lipsa de viziune, încercând să își acopere minciunile propagate în perioada campaniei prin măsuri tardive și soluții parțiale la problemele românilor, este de părere senatorul liberal arădean Ioan Cristina.

„Ultima găselniță: majorarea salariilor pentru angajații din educație și sănătate. Promisă încă de anul trecut, această majorare vine abia acum, și nici acum la proporțiile pe care oamenii-pe bună dreptate- le așteaptau. În sistemul sanitar, majorările salariale sunt acordate doar unei părți a personalului medical care își desfășoară activitatea la stat. Astfel, medicii de familie se confruntă cu o situație extrem de gravă, fiind tratați diferențiat. Aceștia întâmpină mari probleme de finanțare, iar solicitarea lor, sprijinită de PNL, de a li se aloca o suplimentare de până la 10% din bugetul casei de asigurări de sănnătate, a rămas fără niciun fel de ecou în tabăra puterii. Pe cale de consecință, fondurile alocate către medicii de familie rămân la un nivel redus (circa  5% din bugetul casei) desi s-au dovedit a fi insuficiente transformandu-i pe medicii de familie în funcționari ce se descurcă cum pot, pe baza contractelor încheiate cu casa de asigurări de sănătate. Nu e un secret pentru nimeni: coaliția PSD-ALDE a uitat complet promisiunile făcute medicilor și pacienților deopotrivă, iar investițiile în renovarea ori construcția de spitale noi sunt la un minim istoric! Incapacitatea de a rămîne conectați la realitate ne costă pe toți, iar dreptul constitutional de a avea acces la servicii de sănătate la standarde europene ne este zilnic încălcat cu bună știință. Inclusiv comisarul european, Corina Crețu, semnala pericolul care ne paste ca urmare a proastei guvernări, și anume riscul de a pierde finanțarea europeană nerambursabilă la care România, și mai ales românii, au dreptul”, afirmă Ioan Cristina (foto).

Senatorul PNL Ioan Cristina atrage atenția asupra pericolul de a pierde finanțarea alocată de Uniunea Europeană pentru construcția de noi spitale: „Din cauza guvernării iresponsabile a PSD-ALDE, România riscă să piardă cei 150 de milioane de euro acordați pentru construcția spitalelor regionale, o suma atât de necesară pentru a părăsi zona de Ev Mediu în care ne regăsim ca urmare a proastei finanțări a sistemului de sănătate! Managementul defectuos al factorilor de decizie și slaba finanțare dublata de lipsa de eficiență în atragerea fondurilor europene nerambursabile afundă sistemul medical din România în starea de colaps în care se regăsește”.

Lucrurile nu stau mai roz nici în sistemul de educație, acolo unde aceste majorări salariale vin mult prea tardiv fiind totodată insuficiente în raport cu necesitățile dascălilor, menționează senatorul liberal arădean.

„Promisiunile electorale ale PSD  stabileau că salariile dascălilor să crească cu 25% începând cu 1 ianuarie 2018! Insă realitatea ne arată că profesorii vor primii abia acum o majorare de 4%, majorare înghițită integral de inflația de 4,3%. Este absolut incalificabil gestul făcute de actuala majoritate parlamentară. Să nu uităm nici de contextul în care sunt acordate este cu atât mai paradoxal: 1000 de unități școlare vor fi închise în perioada următoare în vreme ce 6000 de norme didactice vor fi desființate. Cât despre criza acută de personal calificat, aceasta nu poate fi nicium soluționatăprintr-o mărire modică a salariilor dascălilor. În condițiile în care salariul net al unui profesor debutant este de doar 1740 de lei, este limpede că absolvenții de studii superioare nu vor putea fi convinși să renunțe la emigrare pentru a preda în România”, concluzionează senatorul arădean Ioan Cristina.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.