Lia Ardelean: Ministrul Educaţiei confirmă decontarea navetei cadrelor didactice de către Primăria Arad

Lia Ardelean: Ministrul Educaţiei confirmă decontarea navetei cadrelor didactice de către Primăria Arad

La cererea consilierului ALDE Lia Ardelean, ministrul Educaţiei confirmă decontarea navetei cadrelor didactice de către Primăria Arad.

„Deoarece metodologia a fost emisă foarte târziu, majoritatea localităţilor din întreaga ţară au bugetat anterior emiterii HGR 569/15 iulie întreaga sumă estimată aferentă anului 2015 pentru decontarea navetei personalului din învăţământul preuniversitar de stat. Întrucât normele de aplicare au fost publicate în 15 iulie 2015, şi Primăria Arad a considerat aplicarea retroactiva a legii înainte de aceasta data. Pentru a veni în sprijinul cadrelor didactice, am apelat la colegi parlamentari, în vederea obţinerii unui răspuns în scris cu punctul de vedere a ministerului”, a declarat Lia Ardelean.

Potrivit acesteia, în conformitate cu alineatul 2 al art. 36 din O.U.G. nr. 83/2014: „(2) Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia cuprinderii în bugetul local a sumelor destinate decontării cheltuielilor pentru naveta la şi de la locul de muncă a cadrelor didactice şi personalului didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar de stat, … care nu dispun de locuinţă în localitatea unde au postul. Finanţarea acestor cheltuieli se va face din veniturile proprii ale bugetelor locale şi din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale.”

Mai mult, alineatul 3 al aceluiaşi articol de lege prevede: „Cuantumul şi modalitatea de decontare a cheltuielilor prevăzute la alin. (2) se stabilesc prin norme metodologice elaborate de către Ministerul Educaţiei Naţionale împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi aprobate prin hotărâre a Guvernului.”

Pe de altă parte, „HGR nr. 569/15.07.2015 privind aprobarea normelor metodologice, prevede la art.5 faptul că decontarea cheltuielilor pentru deplasarea cadrelor didactice şi a personalului didactic auxiliar la şi de la locul de muncă, se face lunar, pe baza cererii depuse de beneficiar şi aprobată de către Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ, în baza unor verificări prealabile.”

În răspunsul său, ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Adrian Curaj, a precizat că „decontarea navetei personalului didactic şi didactic auxiliar la şi de la locul de muncă, se face pe tot parcursul anului 2015, de către autorităţile publice locale, în baza Instrucţiunii nr. 2/2011 privind decontarea navetei cadrelor didactice şi, ulterior, conform prevederilor HG nr. 569/2015”, a arătat Lia Ardelean, consilier local municipal al ALDE Arad.

  1. Ce bine-i ca proasta-stiti,ciumpalacilor?-nu-i la Jilava,langa sugaciul vechi si nou,securistul latrinelor care a facut-o cunoscuta…Bine ca respira si ineptiile-i sunt promovate! Pe bani multi,comentatori de newswc….

    Raspunde
  2. Sant unul din multii conservatori aradeni care am parasit partidul din cauza ticalosiilor facute de Purcaru , e mare pacat ca la ALDE nu o are copresedinte din partea P.C. pe distinsa doamna Lia .

    Raspunde
  3. Daca distinsa doamna Ardelean ar deveni presedinte al aripii PC-iste din ALDE , va spun sigur , foate multi plecati din cauza purcarului ar reveni in Partid .

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.