Luna martie și SUPERSTIȚIILE ei! Alege-ți o Babă între 1 și 9 martie! Află, apoi, cum îți va merge tot anul

Luna martie și SUPERSTIȚIILE ei! Alege-ți o Babă între 1 și 9 martie! Află, apoi, cum îți va merge tot anul

Obiceiul de a ne alege o Babă în prima dimineață din luna martie s-a transmis din moși-strămoși și este, încă, de actualitate.

Pe lângă primăvară, luna martie ne aduce şi foarte multe superstiții. În perioada 1-9 martie sunt Babele sau zilele Babei Dochia, cele mai capricioase din an. Legenda Babelor este plină de semnificații.

Obiceiul este să-ți alegi o zi care va fi Baba ta. În ultimii ani mulți și-au ales Baba în funcție de data nașterii. Dacă ziua se întâmplă să fie în intervalul 1-9 al oricărei luni, nu neapărat în martie, atunci Baba se alege de la sine, deoarece coincide cu ziua de naştere. Dacă ziua naşterii este compusă din două cifre, atunci Baba va fi compusă din suma celor două cifre.

Sunt persoane care obişnuiesc să îşi aleagă chiar trei sau patru babe, luându-se după principiul vieţii: trecut, prezent şi viitor. În caz că sunt patru, se merge pe principiul celor 4 anotimpuri, în funcţie de care omul ştie cum să-şi organizeze viaţa.

Nu contează atât ziua pe care ți-o alegi, cât vremea din ziua respectivă. Se spune că, aşa cum va fi vremea în ziua aleasă, aşa îți va merge tot anul. Dacă în ziua pe care ţi-ai ales-o va fi cald şi soare, vei avea parte de un an bun şi bogat, iar toate lucrurile o să-ţi meargă din plin. În schimb, dacă va fi înnorat sau va ploua, se spune că asupra ta se vor abate supărări şi chiar boli. Totodată, dacă vântul începe să bată din senin, se spune că nu-i chip de împăcare în momentul în care te cerţi cu cineva.

1 Martie este Baba de primăvară, 2 Martie este Baba de vară, iar 3 Martie este Baba de toamnă. Dacă plouă într-una din aceste zile, vom avea ploi bogate în acel anotimp, dacă nu, va fi secetă.

Aceste zile sunt schimbătoare ca şi Baba Dochia. Ele reprezintă confruntarea dintre anul vechi şi anul nou, dintre iarnă şi vară, dintre cald şi frig.

Foto: traditionalromanesc.ro

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.