MAJORĂRI IMORALE, ILEGALE şi ABUZIVE ale indemnizaţiilor membrilor Consiliului de Administraţie de la CET

MAJORĂRI IMORALE, ILEGALE şi ABUZIVE ale indemnizaţiilor membrilor Consiliului de Administraţie de la CET

SLI Termoelectrica, în calitate de sindicat reprezentativ al CET Arad SA, dezvăluie faptul că promovarea personalului din cadrul centralei se face „doar pe criterii strict politice”, fără a se respecta Codul Muncii, Contractul Colectiv de Muncă şi Regulamentul intern – ca parte integranta a contractului colectiv în vigoare.

Iată ce afirmă sindicaliştii de la CET:

„În conformitate cu prevederile articolelor 4.36, 4.37, 4.38 si 4.39, sunt stabilite premizele sub care se poate face promovarea personalului si o conditie obligatorie este CONCURSUL. Totodata este obligatoriu încadrarea în nivelul alocatiilor bugetare aprobate pentru cheltuielile cu salariile.

De asemenea nu sustinem promovarea sau acceptarea la concurs a persoanelor care nu indeplinesc conditiile necesare postului: experienta profesionala si conduita morala (abateri disciplinare cu mustrari sau sanctiuni de ordin financiar) mentionate in dosarele personale.

Organizarea discriminatorie a concursurilor de promovare în funcţii din cadrul societatii, respectiv pentru persoanele agreate de anumite grupuri de interese (PNL) din afara societatii, ar crea o situaţie discriminatorie pentru alti angajati,care desi se incadreaza in criteriile enumerate, nu pot fi promovaţi în funcţii pe singurul criteriu unanim recunoscut in lumea civilizata,acela al competentei profesionale.

Dorim sa aducem la cunostiinta celor interesati de soarta societatii modalitatea de promovare a unui membriu PNL, in speţa a d-lui Morar Ioan-Florin, finul familiei Pistru.

Acesta este susţinut politic şi promovat în funcţia de inginer şef al societăţii cu un salar de peste de 1000 euro pe lună, în condiţiile în care situaţia financiară a societăţii este dezastruoasă. El a fost promovat la presiunile politice ale domnilor Eusebiu, Gianina şi Lucian deşi are 3 (trei) referate de abatere disciplinară în societate. Aceasta promovare a fost făcută, ca recompensă, în urma activităţii sale politice de sustinere pentru funcţia de preşedinte al PNL a d-nului Eusebiu.

Noi considerăm că «numirea cu delegare» a acestui individ nu este o prioritate a societăţii în condiţiile în care situaţia financiară este una dezastruoasa (datorii de 55 milioane lei şi conturile blocate) şi dacă era necesar, acest post trebuia scos la concurs astfel încât să nu se creeze o discrepanţă faţă de posibilii candidaţi (cu mult mai multă experienţă). Această promovare este un abuz grav din partea celor care au făcut presiuni asupra conducerii societăţii pentru promovarea acestui individ.

Angajatii societatii considera aceasta «numire cu delegare» un mare abuz si vom actiona in consecinta, prin toate mijloacele legale pentru a impiedica acest lucru indiferent de cine sunt sustinute asemenea persoane.

Un alt subiect pe care vrem să îl aducem la cunoştinţa opiniei publice, este propunerea Consiliului de Administraţie condus de d-nul preşedinte Neamţiu Cornel, de a modifica statutul societăţii şi a contractului de mandat al membrilor consiliului de administraţie privind modificarea indemnizaţiei de şedinţă astfel încât de la 1.216 lei să se ajungă la 4000 lei.

În statutul societăţii activitatea principală de bază este producerea de energie electrică, acest consiliu dorind să modifice activitatea de bază introducând şi producerea de energie termică în cogenerare de înaltă eficienţă (această activitate nu există in codul CAEN). La data semnării contractului de mandat, în statutul societăţii nu figura producerea de energie termică, ceea ce este un abuz din partea acestora.

PNL Arad, prin reprezentantii sai in C.A. si A.G.A, incearca sa faca «un ghiseft», iar prin modificarea imorala, abuziva si ilegala a statutului societatii, «recompenseaza» membrii politici cu indemnizatii de sedinta la nivel de ministri.

Modificând valoarea indemnizaţiei membrilor consiliului de administraţie întrebăm retoric dacă şi pentru ei, este/sau nu, valabilă Ordonanţa 26 şi Legea Bugetului de stat privind modificarea fondului de salarii. Totodata solicitam membrilor AGA sa prezinte MANDATUL primit de la Consiliul Local Arad, pentru modificarea statutului societatii.

Impactul asupra bugetului societăţii a acestor majorari de indemnizatii (CHELTUIELI) este de 432.000 lei/an în condiţiile în care societatea are datorii de 55 milioane şi conturile blocate.

Dorim să menţionăm că SC CET Arad SA este o societate în domeniu public privat care nu beneficiază de subvenţii de la primărie şi nici de ajutoare de stat.

Această societate este administrată de 12 ani de acelaşi Consiliu de Administraţie şi aceeaşi culoare politică (PDL/ PNL).

În data de 04.05.2017, după numirea Consiliului de Administraţie de către reprezentanţii AGA, noul consiliu a decis retragerea avizelor directorului tehnic şi a şef serviciu management energetic ducând la periclitarea activităţii societăţii. Mai mult de cât atât a venit şi cu propunerea unui program de restructurare şi reorganizare a societăţii. Toate aceste măsuri au obiectivul foarte clar de ducerea în faliment a societăţii şi punerea în pericol a funcţionării şi alimentării oraşului cu energie termică.

Totodata, vrem să scoatem în evidenţă faptul că din 2001 şi până în prezent, angajaţii societăţii nu au beneficiat de nici un fel de majorare salarială, excluzând anul 2007, printr-o hotarare judecatoreasca

Prin această sesizare dorim să arătăm (dacă mai este cazul) cum se conduce acest oraş de către administraţia Falcă care de peste 12 ani nu a făcut decăt să ducă la faliment societăţile din subordinea Consiliului Local Arad prin numirea în funcţii de conducere a clientelei de partid care urmăreşte doar interesele personale.

Facem apel la toti factorii responsabili (Consiliu Local, Prefectură, Parlamentari, Ministerului Public) pentru verificarea şi luarea de măsuri ce se impun pentru oprirea acestor practice nocive şi distrugătoare a societăţilor din subordinea administraţiei locale.

Cu respect,
Comitetul S.L.I. Termoelectrica”

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.