Mesajul FAIR-MediaSind în cazul Văcean: „Noi nu dorim îndreptarea păcătosului, ci înlăturarea lui”

Mesajul FAIR-MediaSind în cazul Văcean: „Noi nu dorim îndreptarea păcătosului, ci înlăturarea lui”

Aflaţi la Arad, liderii FAIR-MediaSind Leonard Pădureț și Cristian Godinac au cerut tranşant administraţiei locale să-l demită pe managerul Filarmonicii, Alin Văcean, avansând un termen de o săptămână în acest sens, în caz contrar urmând să demaraze acţiuni în justiţie (plângeri civile, penale) şi să organizeze, cu ajutorul federaţiilor internaţionale ale artiştilor muzicieni, jurnaliştilor şi actorilor, pichetarea ambasadelor României în Uniunea Europeană.

„Văd că toată lumea îi cere demsia, noi cerem demiterea acestuia”, a spus Leonard Pădureţ (foto, stânga), făcând aluzie la cererea pe care Gheorghe Falcă i-a adresat-o lui Văcean.

Liderii sindicali acuză conducerea Filarmonicii că l-a concediat abuziv pe președintele organizației sindicale, Mihai Dogaru, iar ulterior și pe vicepreședintele sindicatului, Tiberiu Varyas (foto, centru). Acesta din urmă a fost acuzat că ar fi tulburat o repetiție atunci când s-a adresat colegilor pentru a le cere să participe la o acțiune sindicală îndreptată împotriva managerului Alin Văcean.

„Nu am mai întâlnit niciodată, până acum, lucruri de genul celor întâmplate la Filarmonica de Stat din Arad, în sensul că niciodată și nicăieri nu au mai fost concediați doi lideri ai aceluiași sindicat în mai puțin de un an. Prezența noastră la Arad este o acțiune de sprijinire a sindicatului artiștilor din Filarmonica de Stat Arad”, a declarat Leonard Pădureț.

Miercuri dimineață, cei doi lideri de sindicat au fost primiți de prefectul județului Arad, Cosmin Pribac. În cadrul discuțiilor cu reprezentantul Guvernului în teritoriu, Pribac a confirmat că are cunoștință de situația de la Filarmonică și a promis întregul său sprijin sindicaliștilor pentru rezolvarea situației, în măsura în care îi permite legislația în vigoare.

Liderii FAIR-MediaSind au discutat și cu viceprimarul Aradului, Levente Bognar, în prezent și președinte interimar al Comisiei de cultură din cadrul CLM Arad. Potrivit viceprimarului, la nivelul municipalității se intenționează rezilierea contractului de management cu Alin Văcean, însă până acum s-a căutat o rezolvare amiabilă a situației. De altfel, în precedenta ședință a Consiliului Local Municipal, consilierii locali au votat împotriva validării evaluării managerului de la Filarmonică.

La finalul discuțiilor de la Primărie, Leonard Pădureț a avertizat că liderii FAIR-MediaSind a decis să sprijine inclusiv prin acțiuni în justiție Sindicatul Artiștilor Interpreți din Filarmonică – SAIFA. În plus, în următoarele două săptămâni FAIR-MediaSind va prezenta Federaţiei Internaţionale a Muzicienilor, Federaţiei Internaţionale a Actorilor, Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi UNI MEI – Union Network International un raport asupra situaţiei de la Arad. „În condițiile în care Aradul candidează pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii, această situație din Filarmonică nu va ajuta demersurile făcute de municipalitate în acest sens. Ba, dimpotrivă, aș putea spune”, a declarat Leonard Pădureț.

După întâlnirile cu reprezentanții autorităților locale cei doi lideri de sindicat s-au întâlnit cu sindicaliștii din Filarmonica de Stat și cu reprezentanții presei din Arad. Leonard Pădureţ şi Cristian Godinac au afirmat cu acest prilej că municipalitatea putea să rezilieze contractul de management al lui Alin Văcean şi pentru simplul fapt că acesta a adus prejudicii de imagine instituţiei pe care o conduce.

„Suntem revoltaţi de ceea ce s-a întâmplat la Arad, este un fapt fără precedent. Acest individ a adus grave prejudicii de imagine instituţiei şi chiar şi numai din acest motiv puteau să-l demită. Dar mai avem şi un raport al unui control, un audit şi, de acum, şi o plângere penală. Iată suficiente motive pentru a putea fi demis”, a declarat Godinac (foto, dreapta). Acesta a mai declarat că încălcarea, de către Văcean, a activităţii sindicale este o infracţiune, motiv pentru care managerul Filarmonicii se va alege cu o plângere penală.

Întrebaţi fiind dacă au solicitat o întâlnire şi cu Alin Văcean, cei doi lideri sindicali au spus că nu au ce să discute cu acesta. „Nu avem ce să discutăm cu acest individ. Noi nu dorim îndreptarea păcătosului, ci înlăturarea lui. Să discute procurorul cu el”, a afirmat Cristian Godinac, reluând solicitarea adresată autorităţilor locale de a-l demite în cel mai scurt timp pe Văcean.

Concluzia a fost trasă la final, de preşedintele FAIR-MediaSind Leonard Pădureţ: „Fără Filarmonică Nu poate exista un demers serios al Aradului la titlul de Capitală Europeană a Culturii”.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.