Meseria lor e RISCUL: Cine sunt „BOMBIŞTII” de la ISU Arad şi ce presupune MUNCA lor (FOTO)

Meseria lor e RISCUL: Cine sunt „BOMBIŞTII” de la ISU Arad şi ce presupune MUNCA lor (FOTO)

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Arad are o echipă pirotehnică formată din patru „bombişti”.

Este vorba despre un ofiţer şi trei subofiţeri. Locotenet Adelin Avramescu, plt.maj Valentin Dincă, plt.adj Florin Oprițescu şi plt.adj Nicu Anişorac. Toţi patru sunt testaţi, atestati şi autorizaţi anual pe linie de asanare pirotehnică.

Conducatorul echipei pirotehnice locotenentul Adelin Avrămescu este militar de la 14 ani. A absolvit Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul” Alba-Iulia şi Academia Forţelor Terestre Sibiu – specialitatea geniu-pirotehnic. Conduce echipa pirotehnică a ISU Arad din ianuarie 2015 iar în cei trei ani a executat împreună cu colegii săi 67 misiuni de asanare a teritoriului de muniţie rămasă neexplodată, 6 misiuni de distrugere, dintre care 3 imediat după găsirea muniţiei.

„Distrugerea de muniţie la faţa locului se face dacă echipa pirotehnică consideră că asanarea elementului de muniţie găsită este imbosibilă. Este o operaţiune periculoasă şi dificilă. Pirotehniştii arădeni au distrus la faţa locului o grenadă în localitatea Macea, o mină antitanc la Păuliş şi recent o bombă de aviaţie. În cei trei ani de când conduce echipa pirotehnică au fost asanate, transportate şi distruse 1005 elemente de munitie; 2 bombe de aviație, 28 de proiectile, 13 bombe de aruncător, 26 de grenade, 6 lovituri şi 930 de cartușe de infanterie de diferite calibre. Este recunoscut ca un bun profesionist fiind solicitat anul trecut să coordoneze misiunea de distrugere a muniţiei asanate de ISU Hunedoara”, precizează George Pleșca, purtătorul de cuvânt al ISU Arad.

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.