Mihai Fifor: „Oare trebuie să treacă Centenarul pentru ca Monumentul Marii Uniri să își găsească locul în Arad?”

Mihai Fifor: „Oare trebuie să treacă Centenarul pentru ca Monumentul Marii Uniri să își găsească locul în Arad?”

Senatorul Mihai Fifor a avut, astăzi, o întâlnire cu ministrul culturii, Ioan Vulpescu. Senatorul de Arad a inițiat această întâlnire pentru a discuta despre motivele situației încă incerte a Monumentului Marii Uniri.

„Ministrul mi-a dat asigurări că monumentul este pregătit și că, în prezent, totul este la latitudinea municipalității arădene pentru ca acesta să fie amplasat în timp util pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri. Aradul a avut un rol istoric de cea mai mare însemnătate în pregătirea Marii Uniri, iar ideea realizării unui astfel de monument își are rădăcinile încă din anii interbelici, prin vocea arădenilor Vasile Goldiș, Ștefan Cicio-Pop, Ioan Suciu. Astăzi, Gheorghe Falcă rămâne în istorie ca primarul care a privat Aradul de locul pe care îl merită în celebrarea Marii Uniri”, declară senatorul Mihai Fifor.

Potrivit PSD Arad, de mai bine de un deceniu, Primăria Municipiului Arad a tratat cu o neseriozitate fără margini acest deziderat al arădenilor. Senatorul Mihai Fifor consideră că atitudinea primarului Gheorghe Falcă este, la fel ca și în cazul preluării Cetății Aradului, una plină de „viziune”, dar lipsită de orice fel de realizări.

„Acuzând când ministerul, când sculptorul, când soarta, când politicienii de la București, Gheorghe Falcă își arată neputința managerială și în cazul amplasării Monumentului Marii Uniri. A avut tot concursul Ministerului Culturii, dar s-a împotmolit în propria viziune. Inundat de viziuni, acest primar secătuiește Aradul! Primăria Municipiului a alocat si cheltuit o grămadă de bani pentru acest proiect, dar după mai bine de zece ani, nu se vede nimic. Nu putem să nu ne aducem aminte că, în Lista Programului de investiţii pe anul 2011 au fost alocate fonduri pentru Studiu de fezabilitate, proiect tehnic, caiet de sarcini si detalii de execuţie, in valoare de 250.000 lei, documentaţie recepţionată şi aprobată încă din 2012”, a adăugat Mihai Fifor.

 „De atunci, acest monument a fost plimbat, doar în imaginația vizionarului, în multe zone ale Aradului, iar astăzi, cu un an înainte de celebrarea Centenarului, monumentul nu își găsește locul. De ce, dacă tot a cheltuit bani publici pe documentaţii tehnice, primarul nu îşi asumă ce a recepţionat şi aprobat? De ce nu trece la finalizarea acestui proiect atât de aşteptat de arădeni? Monumenul este gata, documentaţia tehnică pentru amplasare a fost recepţionată din 2012. Ce se mai asteaptă, domnule primar? Gurile rele spun că tare ar mai face unul-două studii de fezabilitate din bani publici, specialitatea lui Gheorghe Falcă, până se hotărăşte unde si cum va fi amplasat acest simbol al Marii Uniri. Din păcate, dincolo de toate acestea, se întrevede aceeași abordare de avarie din partea Primăriei și în cazul acestui monument atât de semnificativ pentru istoria Aradului”, susține senatorul Mihai Fifor.

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.