Ministrul Muncii: Bătrânii să fie ÎNGRIJIȚI LA DOMICILIU, iar rudele, PLĂTITE DE STAT

Ministrul Muncii: Bătrânii să fie ÎNGRIJIȚI LA DOMICILIU, iar rudele, PLĂTITE DE STAT

Ministrul Muncii Rovana Plumb este de părere că bătrânii din România ar trebui să fie îngrijiţi la domiciliu, nu în sanatorii, iar rudele care se ocupă de acest lucru să fie remunerate de către stat.

Invitat la Pro TV, ministrul Muncii a declarat că planul de externalizare a serviciilor de îngrijire reprezintă
„implicarea mai activă a ceea ce înseamnă societate civilă”.

„Vorbim despre linii de îngrijire a persoanelor vârstnice, care ar trebui să se axeze mai mult pe îngrijire la domiciliu. Viziunea mea este să mergem mai mult pe îngrijre la domiciliu. Sunt o serie de programe, pe care le-am găsit prin fonduri europene, de sprijinire a tututror întreprinzătorilor, ca să putem să finanţăm aceşti angajatori”, a explicat ministrul.

Rovana Plumb a menţionat că rudele care se ocupă de aceşti bătrâni ar trebui să primească un ajutor de la stat, la fel cum se întâmplă în cazul persoanelor care iau în grijă copii.

O altă iniţiativă a Ministerului Muncii este montarea de camere de supraveghere în centrele de plasament pentru bătrâni şi copii, în vederea depistării abuzurilor la care aceștia ar putea fi supuşi.

„Această metodă de observare eu nu aş trata-o ca pe o metodă securistă, dar aş trata-o ca pe o metodă normală de supraveghere pentru că persoanele vârstnice au nevoie de multă atenţie şi atitudinea noastră este de grijă şi respect pentru ei”, a mai afirmat ministrul.

Rovana Plumb a făcut aceste declaraţii în contextul în care fosta directoare a unui centru de plasament din Galaţi a înregistrat angajaţii în timp ce aceștia certau şi ameninţau copiii din centru.

„Eu cred că doamna a procedat foarte bine atâta timp cât vocea ei şi sesizările ei nu au fost luate în seamă sau nu au fost auzite de către Direcţia de Protecţie a Copilului. Noi vom intensifica controalele pe această zonă a serviciilor sociale. (…) Acest caz, în mod cert, îl voi verifica în cursul zilei de luni”, a dat asigurări Rovana Plumb.

 

Sursa: ziare.com/Foto: www.mmuncii.ro

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.