Moscova: „Nu e voie să atentezi la Rusia, nu dobori avioane!”

Este important ca țările care pot influența Turcia să garanteze previzibilitatea comportamentului ei, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenției de presă TASS, citată de Agerpres.

„Astăzi este important ca toți cei care pot influența Turcia să garanteze o cât de mică previzibilitate în acțiunile părții turce. Nu e voie să dobori avioane rusești. Nu e voie să atentezi la Rusia”, a spus Peskov, într-un interviu într-o emisiune televizată. Referindu-se la situația cu avionul rus Su-24 doborât de aviația turcă, Peskov a subliniat că „multe țări – membre ale NATO se sustrag de la vreo solidarizare cu Turcia”.

„Astfel de acțiuni provocatoare – iar faptul că ele vor fi interpretate ca o provocare teribilă a fost clar de la bun început – nu sunt nici în interesul NATO, nici al Rusiei, nici, în cele din urmă, al Turciei”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus.

Rusia susține că un avion de vânătoare Su-24 a fost doborât marți de armata turcă în spațiul aerian al Siriei, fără nicio somație, și a căzut la patru kilometri de frontiera cu Turcia.
Ankara susține contrariul, afirmând că avionul rus încălcase spațiul aerian al Turciei și a fost avertizat „de zece ori timp de cinci minute” înainte de a fi doborât de o rachetă lansată de un F-16.

Acest incident a declanșat o gravă criză diplomatică între cele două țări.

Sursa: Agerpres

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.