Mulți dintre noi le folosesc în sezonul cald, dar puțini știu CE ASCUND, de fapt, CUBURILE DE GHEAȚĂ!

Mulți dintre noi le folosesc în sezonul cald, dar puțini știu CE ASCUND, de fapt, CUBURILE DE GHEAȚĂ!

Lunile călduroase de vară ar fi insuportabile, dacă nu ar exista cuburile de gheaţă. Acestea reprezintă cea mai populară soluţie de a păstra băuturile reci. Puţini dintre noi ştiu însă la ce riscuri se expun atunci când le folosesc.

În ţările dezvoltate, autorităţile reglementează calitatea apei potabile, stabilind un număr maxim admis de bacterii la fiecare centimetru cub de apă, precum şi anumiţi parametri chimici şi microbiologici. Astfel, cuburile de gheaţă produse cu apă de la robinet ar trebui să fie sigure pentru consum. Din păcate însă, aparatele de refrigerare individuale nu sunt controlate, astfel că apa poate să fie contaminată în timpul procesului de îngheţare cu mucegai sau diferite bacterii.

Un studiu realizat pe automatele de gheaţă de la restaurantele din Las Vegas (Statele Unite) a arătat că 33.3% dintre mostrele obţinute depăşeau reglementările Agenţiei de protecţie a mediului (EPA) privind numărul de bacterii heterotrofe şi 72.2% prezentau urme posibile de bacterii coliforme.

Dacă folosiţi un cleşte pentru gheaţă fără a vă spăla pe mâini şi îl puneţi apoi la loc în frapieră, cuburile pot fi contaminate cu bacteriile care se află deja pe mâini ori pe cleşte. Acest lucru poate să cauzeze probleme serioase de sănătate.

„Cei mai mulţi nu realizează riscul la care se expun. Gheaţa contaminată nu miroase diferit, nu arată diferit, bacteriile sunt microscopice. Nici nu ai şti ce s-a întâmplat”, spune Debra Huffman, microbiolog la Universitatea din South Florida.

Martin Bucknavage, asociat al departamentului de ştiinţă alimentară din cadrul Universităţii Pennsylvania, spune, însă, că mucegaiul este principalul vinovat în cazul contaminării gheţii. Din păcate, acesta se găseşte frecvent în maşinile de gheaţă din restaurante şi, uneori, apare şi în frigiderele şi congelatoarele din casele noastre. Temperatura scăzută din congelatoare împiedică, de obicei, dezvoltarea acestuia, dar problemele apar atunci când aparatele sunt oprite şi pornite în mod frecvent.

Ca măsuri de precauţie, specialiștii recomandă curăţarea frecventă a aparatelor de refrigerare şi a ustensilelor de bucătărie, precum şi evitarea barurilor şi a restaurantelor care par murdare.

 

 

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.