Muzică, Media Art & Cinema, asta le-a pregătit CitiZenit arădenilor pentru luna septembrie

Muzică, Media Art & Cinema, asta le-a pregătit CitiZenit arădenilor pentru luna septembrie

„A trecut ceva vreme de când nu am mai avut așa o lună îmbelșugată ca luna septembrie, cu atâtea proiecte CitiZenite, pe care abia așteptăm să le vedem materializate. Iar pentru că toamna se asortează cel mai bine cu muzică bună și filme faine, exact asta am și pregătit”, spun organizatorii de la CitiZenit.

Periplul muzical începe data de 7 septembrie, cu un experiment muzical mai rar întâlnit prin părțile acestea, dar care cu certitudine îi va ridica deasupra cotidianului și îi va lăsa plutind prin tot felul de sfere înalte pe cei prezenți. Este vorba despre Acustic Trip, un concert susținut de Horea Crișovan și Florin Cvașa care vor inspira începutul de toamnă cu piese vaporoase la chitară şi cajon. Și pentru că Acustic Trip-ul celor doi merită o acustică pe măsură, joi, 7 septembrie, la ora 20 fix, vor cânta în Catedrala Catolică (Biserica „Sfântul Anton de Padova” din Arad).

Horea Crişovan (chitară) și Florin Cvaşa (percuţie) sunt pe aceeași scenă de 25 de ani, în diverse formule. De la Neurotica, BIO, The TM Groove, Maria Hojda și Stepan Project Blues

Foundation, până la RezidentEX, cariera celor doi e aproape congruentă. Deși ascultători de muzici sensibil diferite, până la un anumit punct cei doi se pun de acord și fac muzică în continuare împreună. Întâmplător, „My real Trip”, albumul solo acustic al lui Horea, i-a readus împreună, vibrând într-un duo muzical instrumental inedit.

Și dacă tot începe luna septembrie prin înalte sfere muzicale, organizatorii și-au propus să o încheie la fel, prin și cu Văzduh, în 28 septembrie, în KF.  E foarte posibil să-l mai fi ascultat pe Adi Tudoran până acum sub egida numelui de scenă Electroclown. În ultimul său proiect Adi își construiește o nouă identitate muzicală sub numele VĂZDUH, folosind un drum machine AKAI MPC1000 și diferite instrumente tradiționale românești, africane sau braziliene. Pentru noul proiect acesta propune un sunet aerisit, cu o bază ritmică cu influențe din mai multe genuri muzicale, care să poarte ascultătorul printr-o călătorie muzicală în timp și spațiu. Așadar luna se încheie cu alt trip muzical experimental.

Că CitiZenit-ul, cinema-ul și arta merg mână-n mână poate știți. Însă ei vor să vă invite să vedeți ce frumos se îmbină cele 3 în luna septembrie, la Media Art Festival Arad, ediția a patra. Tema pe care o abordează la această ediție este Cinema, și va fi găzduit de Cinema Arta între 8 septembrie și 1 octombrie. Rezultatele materializate ale muncii creative din această vară într-o calup de video art CitiZenit le puteți vedea în cadrul festivalului. Filmele care vor fi prezentate au fost realizate de Oana Tarce, Marius M. Bogdan, Bogdan Gligor, Daria Nistor și Rareș Hanțiu. Mai mult decât atât, pe Rareș Hanțiu îl veți întâlni și reîntâlni, alterat și multiplicat, în tot felul de ipostaze în cadrul festivalului, on screen and off screen. Una dintre instalațiile expuse la această ediție este semnată de el, iar filmul în care Rareș și-a făcut debutul ca actor pe marele ecran, Discordia, va fi proiectat la Cinema Arta sâmbătă, 11 septembrie, de la ora 17. Discordia a câștigat Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut la ediția de anul trecut a TIFF-ului și a fost totodată nominalizat la premiile Gopo, tot la secțiunea debut. Proiecția îl aduce la Arad și pe regizorul Ion Indolean, cel care și-a propus să facă anti-cinema la cinema.

O lună prolifică se profilează la orizont și în ceea ce privește programul de film de la Cinema Arta, cu care ne-am obișnuit weekend de weekend.  Așadar, în 14 și 15 septembrie programul de film de la Arta continuă cu un nou focus și bineînțeles cu un nou invitat. În cadrul Focusului Anca Damian veți viziona atât ultimul film al regizoarei, mult-așteptatul și discutatul Perfect sănătos, cât și animația care a făcut-o cunoscută pe Anca Damian, Crulic – drumul spre dincolo, ambele fiind proiectate joi, 14 septembrie, începând cu ora 19. Și în 15 septembrie vă veți întâlni pe marele ecran tot cu Anca Damian, de la aceeași oră, la proiecția filmelor Muntele magic și O vară foarte instabilă.

Focus fără invitat nu se poate, așadar filmul Perfect sănătos va fi proiectat în prezența nimănui altcuiva decât Vlad Ivanov, actor principal în această producție. Filmul prezintă povestea lui Andrei (Anghel Damian), un tânăr avocat cu sentimente contradictorii pentru tatăl său, Toma (Vlad Ivanov), un judecător respectat. Moartea suspectă a acestuia din urmă îl va face pe tânăr să înceapă o investigație pe cont propriu, reparcurgând fiecare pas făcut de tatăl său de-a lungul ultimei sale zile. Această investigație se transformă treptat într-o călătorie a maturizării, căci Andrei va ajunge să-și definească poziția față de modelul său în viață.

Și în data de 22 septembrie, tot de la ora 19,  la Cinema Arta va fi proiectat un alt film foarte așteptat și mai ales controversat. Este vorba despre cel mai recent film al lui Radu Jude, Țara moartă, care a fost inclus în secțiunea „Signs of Life” a celei de-a 70-a ediții a Festivalului Internațional de la Locarno, program dedicat cineaștilor care explorează în mod inovativ limbajul cinematografic. Filmul, prezentat anul acesta în premieră mondială la TIFF, este un eseu documentar compus din peste 500 de fotografii din cele peste 8500 ale colecției Costică Acsinte, texte de Emil Dorian și fragmente de pe coloana sonoră a filmelor de propagandă din anii ’30-’40.

Programul de film din septembrie se încheie cu o declarație de dragoste către marele ecran. În 30 septembrie, de la ora 19, veți urmări filmul Chacun son cinéma: une déclaration d’amour au grand écran, realizat în 2007 cu ocazia aniversării a 60 de ediții ale Festivalului de Film de la Cannes. Filmul este o colecție de 34 de filme scurte, fiecare de câte 3 minute, realizate de 36 dintre cei mai apreciați și importanți regizori. Reprezentanți a 5 continente și 25 de țări, regizorii au fost invitați să-și exprime „starea de spirit pe care le-o inspiră momentul din cinematograf”.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.