Nicolae Ioţcu: Adrian Ţolea nu are abilităţile necesare pentru a coordona Centrul Cultural Judeţean

Nicolae Ioţcu: Adrian Ţolea nu are abilităţile necesare pentru a coordona Centrul Cultural Judeţean

Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, a luat atitudine, prin intermediul unei scrisori deschise, ca urmare a unor afirmaţii denigratoare făcute de vicepreşedintele CJA Adrian Ţolea în legătură cu activitatea Centrului Cultural Judeţean.

„Vreau să clarific şi să îndrept câteva erori de comunicare după apariţia unui articol denigrator la adresa unei instituţii din subordinea Consiliului Judeţean Arad”, a ţinut să precizeze, încă din start, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Redăm, în continuare, scrisoarea deschisă:

„Este regretabil faptul că o instituţie culturală care se bucură de un înalt prestigiu și totodată munca unor oameni cu ținută profesională şi caracter este terfelită prin articole denigratoare la adresa acestora, din raţiuni pur politice de cea mai joasă speţă care fac jocuri de culise servind interesele altor «beneficiari» decât pe cele ale arădenilor. În calitatea mea de preşedinte al Consiliului Județean Arad sunt consternat de atitudinea domnului Ţolea, pentru «atenţia» cu care a analizat activităţile culturale din judeţul şi din municipiul Arad într-un interviu apărut în ziarul «Jurnalul Arădean» şi cred că este într-o profundă eroare, din care simt nevoia să îl ajut să iasă.

Pot înţelege şi tolera neştiinţa cuiva, dar cred că este obligaţia mea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Arad, să îi atrag atenţia că motivat probabil doar de rea voinţă, face declaraţii publice eronate, pe care nu le putem admite. Motivul pentru care am ales să iau atitudine în public faţă de cele declarate de domnul Ţolea, se regăseşte în dorinţa de a clarifica aspectele menţionate în articolul mai sus amintit pe care le consider total greşite. Aş începe cu institiţiile culturale la care vicele Ţolea face referire în interviul său folosind denumiri greşite, neconforme cu realitatea. Astfel, în loc de Teatrul Clasic «Ioan Slavici» citim despre Teatrul de Stat, iar Teatrul de Marionete este menţionat ca fiind un «Teatru de păpuşi» deși, după cum se ştie, între cei doi termeni «păpuşă» şi «marionetă» este o mare diferenţă. Muzeul Judeţean este sublim, dar lipseşte din peisajul instituţional arădean cu desăvârşire, ca să-l parafrazez pe Caragiale. Institiţia pe care o are în subordine vicepreşedintele Ţolea şi la care face referire în articol, se numeşte Complexul Muzeal Arad.

Şi, nu în ultimul rând, «Curtea» invocată tot de dumnealui este de fapt «Teatrul de Vară ETHOS» devenit între timp o adevărată «CURTE» pentru că aceasta a fost locul de desfășurare, scena pe care au susţinut concerte şi spectacole mari «cavaleri» și «doamne» ale scenelor româneşti şi internaţionale. Să nu uităm de mari artişti precum Gheorghe Zamfir, Maia Morgenstern, Grigore Leșe, Dan Puric şi balerini ai Operei de Stat din Viena. Mari artişti, care de fiecare dată au evoluat în fața unui public numeros, arădeni şi turişti, oameni care au fost atraşi de evenimentele şi de atmosfera din curtea de Teatrului de Vară ETHOS. Spre exemplu, spectacolul susținut de Felicia Filip, la finalul stagiunii în acest an, a fost susţinut în faţa unui public de peste 1000 de persoane.

Sute de copii din tot judeţul beneficiază anual gratuit de cursurile «Şcolii de Vară» şi ale «Grădiniţei Culturale» iar părinţii au putut participa anul acesta pentru prima dată împreună cu copiii la activităţile culturale susţinute în cadrul unui proiect unic la nivel naţional, «Ethos Family». Trebuie să menţionez faptul că, în perioada verii, toate instituțiile de cultură din subordinea Municipalității sunt în pauză şi doar instituţiile culturale subordonate Consiliului Județean Arad, respectiv Biblioteca Judeţeană, Complexul Muzeal Arad şi Centrul Cultural Judeţean Arad desfăşoară activităţi la «foc continuu». Publicul căruia acestea se adresează în perioada estivală îl include în mod evident şi pe cel din municipiu şi pe cel din judeţ.

Este important de menţionat şi faptul că bugetul alocat activităților culturale derulate în judeţ a crescut faţă de anii precedenţi, iar în perioada imediat următoare, o echipă de experţi şi specialişti în domeniu vor face o evaluare privind Strategia Culturală a Judeţului Arad şi voi aduce la cunoştinţa opiniei publice rezultatele acestei evaluări profesioniste.

Până atunci îi propun domnului Ţolea şi totodată Teatrului Clasic «Ioan Slavici» din Arad, să menţioneze şi să avertizeze publicul atunci când promovează spectacole ce conţin nuditate, limbaj obscen sau homosexualitate, pentru a lăsa spectatorilor posibilitatea să aleagă dacă vor sau nu să participe la aceste spectacole. Până la urmă şi aceasta este o problemă de strategie… promoţională a actului cultural.

Extrapolând, dacă ar fi să respectăm principiul invocat de domnul Ţolea, probabil că Spitalul Județean nu ar trebui să trateze bolnavi din municipiu, Biblioteca Judeţeană să nu împrumute cărți locuitorilor oraşului Arad, iar Complexul Muzeal Arad ar trebui să organizeze expoziţii exclusiv în comunele judeţului.

Confuzia legată de Centrul Cultural Judeţean pe care se pare că domnul Ţolea îl consideră un cămin cultural de tip rural, care ar trebui să organizeze numai nedei şi rugi, îmi demonstrează încă o dată că domnul Ţolea nu are abilităţile necesare pentru a coordona această institiţie cu pretenţii şi aspiraţii de nivel european.

În încheiere, doresc să accentuez că nu voi permite sub nicio formă ca vreun angajat al Consiliului Judeţean Arad sau al unei instituţii subordonate să fie denigrat şi terfelit într-un joc politic perfid şi murdar. Doresc să mulţumesc echipei Centrului Cultural Judeţean Arad care a reuşit în ultimii ani să atragă fonduri europene pentru evenimente culturale de anvergură, pentru profesionalism şi dăruire.

Evenimentele şi manifestările culturale desfăşurate de toate instituţiile de cultură din subordinea Consiliului Județean Arad sunt pentru toţi arădenii. Iar o delimitare între arădenii din municipiu şi arădenii din judeţ nu corespunde în nici un fel contextului european modern în care trăim cu toții astăzi. Să nu uităm acest aspect!

În încheiere, doresc să mulţumesc arădenilor pentru că ne onorează cu prezența tot mai numeroasă la toate evenimentele organizate de noi”.

Pentru ca să înţelegem întregul context, trebuie remarcat faptul că zilele trecute a avut loc o întâlnire la vârful Alianţei Creştin Liberale Arad, în care s-a pus în discuţie tocmai controlul politic pe care vicepreşedintele Adrian Ţolea ar trebui să-l aibă asupra Centrului Cultural Judeţean, dar nu-l are. De aici şi ieşirile critice ale acestuia la adresa unei instituţii care s-a remarcat pozitiv în ultimii ani în peisajul cultural arădean şi nu numai.

  1. Tolea nu are nici o abilitate de fapt nu stiu ce cauta in consiliul judetean ca nu l-a ales nimeni. a fost si el un nume pe o lista

    Raspunde
  2. Imi pare rau sa constat ca lucrurile bune facute sunt denigrate!
    Am felicitat atat in comentarii cat si la fata locului oamenii frumosi la suflet si chip care fac totul ca aceasta institutie sa fie ceva deosebit…
    si am participat(alaturi de familia mea)la multe din programele Centrului Cultural Judetean Arad!Toata stima pentru tot ce se intampla acolo!Oameni adevarati, cu coloana vertebrala care au dat Aradului un strop de sclipire!
    Ne-au scos din monotonie…Rusine daca terfelim in noroi si cultura…
    Apropo:nu prea v-am vazut la spectacole domnule Tolea?!Neparticipand,cum puteti arunca cu injurii?
    La Moneasa,in fiecare an fiica dvs.(talentata dealtfel)a participat activ,nu?Pai e singura din Arad cu calitati?Sau tati ajuta oarecum?!…
    Fiecare sa-si vada de drum!

    Raspunde
  3. Care Tolea tata? Aici e mana lu’ Falconetti!

    Raspunde
  4. Toate ONG-urile care obtin fonduri de la CCJ sunt de sub aripa lui Falca. De aici si scandalul.

    Raspunde
  5. EA este o…papusa tu o marioneta!!!!!!!

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.