NOI REGULI pentru acordarea CONCEDIULUI MEDICAL au intrat ÎN VIGOARE. Ce prevăd acestea!

NOI REGULI pentru acordarea CONCEDIULUI MEDICAL au intrat ÎN VIGOARE. Ce prevăd acestea!

Noi proceduri de acordare a concediilor medicale, care vizează, printre altele, persoanele internate în spital, femeile însărcinate sau lăuzele, precum şi victimele incendiului de la clubul Colectiv, au fost adoptate printr-un Ordin al CNAS, publicat, joi, în Monitorul Oficial.

Potrivit legislației din România, dreptul asiguraţilor la concedii medicale este condiţionat de plata contribuţiei aferente de către persoanele juridice sau fizice, în cotă de 0,85% aplicată la fondul de salarii realizat. Ordinul CNAS apărut joi stabileşte că persoanele fizice autorizate (PFA) ce au optat pentru plata contribuției de concedii și indemnizații de 0,85%, pentru a beneficia de plata concediilor medicale, recalculează această contribuție în funcție de situația reală a veniturilor realizate, constatate prin decizia de impunere.

O altă modificare prevăzută de actul normativ vizează victimele incendiului din 30 octombrie de la clubul Colectiv. Astfel, în cazul acestor persoane, certificatele de concediu medical se pot elibera şi la o dată ulterioară, dar nu mai târziu de 90 de zile. În mod normal, conform legii, certificatele de concediu medical se completează şi se eliberează la data la care se acordă consultaţia medicală, stabilindu-se numărul necesar de zile de concediu medical.

În situaţia imposibilităţii prezentării asiguratului la medic, se pot acorda certificate de concediu medical cu retroactivitate de 24 de ore.

Ordinul CNAS nr. 8/2016 stabileşte că, la externarea din spital, inclusiv pentru spitalizarea de zi, se poate acorda un concediu medical de la 1 la 7 zile calendaristice, iar în cazuri speciale, până la maximum 21 de zile calendaristice. Noutatea adusă de actul normativ amintit anterior constă în sintagma ”inclusiv pentru spitalizarea de zi”.

În situația în care angajatorul își suspendă temporar activitatea sau activitatea încetează prin divizare, fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, sau faliment, drepturile de concedii medicale se achită din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS) cu precizarea că aceste indemnizații se achită în condițiile menținerii concediului medical pentru aceeași afecțiune.

DURATA concediilor medicale și PLATA indemnizației

Persoanele asigurate sunt obligate să anunțe plătitorul despre acordarea concediului medical și să prezinte certificatul de concediu medical pentru plata indemnizației până cel mai târziu la data de 5 a lunii următoare celei pentru care s-a acordat concediul.

Perioada pentru care medicul de familie poate acorda concediu medical pentru un asigurat pentru incapacitate temporară de muncă este de maximum 30 de zile calendaristice în ultimul an, iar după această perioadă eliberarea certificatelor de concediu medical se va face numai de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, cu încadrarea în duratele maxime prevăzute de lege.

Numărul maxim de zile remunerate pentru incapacitate temporară de muncă este de 183 de zile în interval de un an.

O altă excepție prevăzută de Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005 este durată maximă de acordare a concediului și a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă în cazul unor boli speciale, perioadă ce poate ajunge până la 1 an și 6 luni, în condițiile legii.

Potrivit prevederilor legale, plata indemnizaţiei încetează începând cu ziua următoare celei în care:

  1. beneficiarul a decedat;
  2. beneficiarul nu mai îndeplineşte condiţiile legale pentru acordarea indemnizaţiilor;
  3. beneficiarul şi-a stabilit domiciliul pe teritoriul altui stat cu care România nu are încheiată convenţie de asigurări sociale;
  4. beneficiarul şi-a stabilit domiciliul pe teritoriul unui stat cu care România a încheiat convenţie de asigurări sociale, dacă în cadrul acesteia se prevede că indemnizaţiile se plătesc de către celălalt stat.

Sursa: avocatnet.ro

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.