Nu IGNORA pentru că RISCUL este URIAŞ! Toate FEMEILE pot face GRATUIT asta ACUM

Nu IGNORA pentru că RISCUL este URIAŞ! Toate FEMEILE pot face GRATUIT asta ACUM

Arădencele pot beneficia de screening gratuit privind cancerul de col uterin în cadrul Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (SEPCCU).

În judeţul Arad, Programul Național de Screening privind Cancerul de Col Uterin se desfăşoară la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad şi Spitalul Orăşenesc Ineu. Informaţiile privind listele centrelor de informare şi consiliere a femeilor şi de mobilizare a populaţiei feminine eligibile pentru testarea Babeş-Papanicolau, cabinete de recoltare şi laboratoare din reţeaua de screening organizată la nivelul judeţului Arad se pot consulta pe site-ul instituţiei: http://www.dsparad.ro/list_comunicate.php, informează jr. Consatntin Cătană, directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică.

Campania se derulează sub sloganul „Testarea preventivă testul Babeș-Papanicolau: barieră simplă și eficientă împotriva cancerului cervical!” și are ca scop conștientizarea pe scară largă a populației feminine românești în privința căilor de limitare a riscului major de cancer cervical. Tema din acest an se focalizează pe reducerea riscului și amplificarea prevenției.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit fie prin evitarea infecției cu Human Papilloma Virus (HPV) – transmis sexual, fie prin monitorizarea periodică (screening) pentru infecții și leziuni. Contaminarea HPV este fezabilă prin monogamie reciprocă, cu condiția ca ambii parteneri să fie în mod constant monogami și să nu fi fost infectați anterior.

Vaccinarea HPV înainte de începerea activității sexuale ar putea fi de asemenea o soluție. Din păcate, vaccinurile nu protejează împotriva tuturor tipurilor de virusuri HPV care pot provoca cancer de col uterin; screening-ul rămâne în continuare obligatoriu. Vaccinarea anti HPV 16/18 (subtipurile cele mai virulente) alături de screeningul citologic prin frotiu Babeș Papanikolaou sistematic pot reduce riscul cancerului cervical cu până la 94%.

În Europa cancerul cervical este al șaselea cancer ca incidență la femei (58 400 cazuri noi). Cea mai mare incidență este înregistrată în România, iar cea mai scăzută în Elveția. Incidența și mortalitatea prin acest tip de cancer arată diferențe mari în favoarea statelor vestice față de majoritatea statelor est-europene. Incidența cancerului cervical în România (a II-a după cel mamar) este dublă față de media europeană și aproape dublă față de cea a Europei Centrale/Est (28,6 cazuri față de 14, respectiv 16,3/100 000 de locuitori).

În privința mortalității prin cancer cervical, țara noastră se află pe locul cel mai defavorabil din Europa, cu un risc de deces (10,8/100 0000) de trei ori mai mare faţă de media europeană și de peste 1,5 ori mai mare decât media din Europa Centrală și de Est.

Cauza situației alarmante din România este dată de neparticiparea femeilor la screening, deși din 2012 este în vigoare Programul Național de Screening privind Cancerul Cervical.  De aceea, eforturile educaționale în privința factorilor de risc trebuie să devină o preocupare centrală a promotorilor sănătății. Prevenția prin practicarea testării Babeș-Papanicolau după un calendar adaptat vârstei și factorilor de risc istorici sau actuali trebuie să devină un obiectiv vital al medicinii de familie și al fiecărei femei.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.