Ordonanța privind salarizarea bugetarilor, APROBATĂ DE GUVERN: 650.000 de oameni vor beneficia de pe urma ei

Ordonanța privind salarizarea bugetarilor, APROBATĂ DE GUVERN: 650.000 de oameni vor beneficia de pe urma ei

Guvernul a aprobat, miercuri, ordonanța de urgență privind salarizarea bugetarilor, peste 650.000 de persoane din administrația publică centrală urmând să beneficieze de pe urma ei, începând din luna septembrie.

Ordonanța vizează, în primul rând, corecțiile din sistemul public de salarizare.

Ministrul Muncii Dragoş Pîslaru declara, luni, că impactul bugetar al corecţiilor financiare pe care le va aduce ordonanţa privind salarizarea bugetarilor va fi între 800 şi 900 de milioane de lei pentru ultimele patru luni ale acestui an, iar anul viitor, cu tot cu bonusuri de sănătate, acesta se va situa undeva între 2,5 – 2,6 miliarde de lei.

Ministrul Muncii a arătat că principala nemulţumire a sindicatelor din educaţie, care au contestat ordonanţa, este legată de termenele de la care ar urma să fie aplicate corecţiile financiare, şi nu de principiile pe care le vizează ordonanţa privind salarizarea bugetarilor.

Astfel, de la 1 august 2016 intră în vigoare toate corecţiile disfuncţionalităţilor, ceea ce înseamnă încadrarea în aceeaşi unitate, la aceeaşi funcţie şi aceeaşi vechime.

Grila pe sănătate care presupune, în ansamblul său, o masă salarială undeva spre 15% referitor la bugetul aferent în acest moment intră în vigoare începând cu 1 august 2016, urmând ca sectorul de sănătate să mai beneficieze de un bonus de performanţă de 2% de la 1 ianuarie 2017.

În ceea ce priveşte grila pe educaţie, Pîslaru a spus că a definit grila integrală într-un mod similar cu cea de pe sănătate, dar 50% din aceste creşteri intră în vigoare de 1 august 2016, iar majorarea ei la nivelul întreg care se regăseşte în grilă intră în vigoare în decembrie 2017.

Totodată, de la 1 ianuarie 2018 este luat în calcul şi bonusul de performanţă pentru educaţie similar cu cel de la sănătate, a mai precizat ministrul Muncii.

În cea mai nouă formă a documentului pregătit de Guvern, un profesor din învăţământul preuniversitar va câştiga între 1.900 şi 3.600 de lei. Schema propusă de Guvern ţine cont de vechimea în muncă, dar şi de gradul didactic.

Învăţătorii şi educatoarele cu vechime între 6 şi 10 ani vor avea salarii între 1.800 şi 2.000 de lei. Cei care au 30-35 de ani experienţă pot ajunge la un salariu de 2.650 de lei pe lună.

În cazul profesorilor şi învăţătorilor debutanţi, cu studii medii, salariile propuse pornesc de la 1.495 de lei şi pot ajunge la cel mult 1.862 de lei.

Mult mai mari sunt salariile în sistemul de învăţământ superior. Un profesor universitar cu 10 ani de experienţă poate câştiga aproape 3.500 de lei.

 

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.