Palatul Administrativ, mărul discordiei în cadrul Consiliului Local Municipal

Palatul Administrativ, mărul discordiei în cadrul Consiliului Local Municipal

Primarul municipiului Arad Gheorghe Falcă a convocat Consiliului Local al Municipiului Arad în şedinţă publică extraordinară de îndată astăzi, pentru a informa consilierii locali cu privire la acțiunea Instituției Prefectului la Judecătoria  Arad,  în data de  15 iunie 2018,  prin care se solicită constatarea existenței dreptului de proprietate publică a Statului Român și a dreptului de administrare în favoarea Instituției Prefectului – Județul Arad, cu privire la  Palatul Administrativ.

În deschiderea sedinţei de informare la care au fost prezenţi 18 din  totalul de 23 de consilieri locali, edilul Gheorghe Falcă şi cei doi viceprimari ai municipiului Arad, Călin Bibarţ şi Levente Bognar, au prezentat toate argumentele susţinute de  documentele care atestă dreptul de proprietate a Municipiului Arad asupra clădirii care găzduiește  Primăria Municipiului Arad. În a doua parte a şedinţei, primarul municipiului a solicitat aleşilor locali susţinerea prin vot a următoarelor acţiuni pe care Primăria urmează să le iniţieze cu scopul de a împiedica naţionalizarea clădirii simbol a oraşului:

Eu trebuie să supun la vot, pentru că este o şedinţă solicitată de mine, informarea cetăţenilor cu privire la dorinţa Prefecturii de a prelua clădirea Primăriei în domeniul public al statului şi în al doilea rând să solicit punctul de vedere cu privire la apărarea statutului acestei clădiri care aparţine domeniului public de interes local, a explicat primarul Gheorghe Falcă.

În timp ce viceprimarii Călin Bibarţ, Levente Bognar şi consilierii locali PNL: Bogdan Boca, Ionel Bulbuc, Ştefania Dinga, Adina Dumitrean, Roxana Tabuia, Antoanela Naaji, Arsenie Handra, Gheorghe Furde, Marius Sfârîilă, Mihai Szabo (UDMR) şi Ionel Ciupe (ALDE), au fost de acord cu propunerea de informare a cetăţenilor cu privire la acest subiect, independentul Marin Lupaş s-a abţinut, iar consilierii PSD: Ilie Cheşa, Cosmin Buruc, Beniamin Vărcuş şi Gheorghe Furău au declarat că nu participă la vot, invocând necesitatea clarificării juridice a problemei, informează Primăria.

„Nu puneţi în conflict cele două instituţii. Faceţi o greşeală dacă voi credeţi că noi trebuie să analizăm juridic şi nejuridic. Aceasta este Primăria Municipiului Arad. Punct! Nu cred că mai este nevoie să ne spună cineva acest lucru. Agresiunea este clară. V-am citit punctul de vedere al doamnei subprefect din 2016 şi declaraţia doamnei prefect în 2018. Total diferit! Când a avut dreptate? Când a fost de partea oraşului, doar istoria acestei clădiri este cunoscută… Clarificarea este realizată prin Hotărâre de Guvern în care se defineşte proprietatea. Hotărârea e semnată de Prim-ministrul României, Adrian Năstase, şi contrasemnată de Ministrul Administraţiei, domnul Cozmâncă, şi este clarificată, mergând până la CF-ul acestei clădiri. Dacă era o problemă de claridicare la Ministerul Internelor, mergeam acolo, nu în instanţă”, a afirmat primarul Gheorghe Falcă.

Cel de-al doilea punct supus votului a strâns din nou 13 voturi „pentru” din partea consilierilor PNL, UDMR şi a consilierului PSD,  Gheorghe Furău, două abţineri: consilierul independent Marin Lupaş şi Ionel Ciupe (ALDE), iar ceilalți consilieri PSD nu au participat la vot, anunță municipalitatea.

„Care este dorinţa dvs.? Doriţi ca această clădire să rămână la cetăţenii municipiului Arad sau să ajungă la Guvernul României? Atunci când noi am investit în această clădire, nu reţin ca Prefectura să fi vorbit despre proprietate asupra acestui imobil!”, a întrebat retoric, la final, edilul Falcă, suprins de reacţia consilierilor locali vizavi de acest subiect.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.