Parteneriat româno-maghiar, prin Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Arad

Parteneriat româno-maghiar, prin Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Arad

Orașul Békéscsaba a fost pentru a douăsprezecea oară consecutiv gazda unei întâlniri anuale în cadrul Conferinței Economice de Relație Externă Bilaterală, urmată de un parteneriat maghiaro-român.

Orașul Békéscsaba a fost pentru a douăsprezecea oară consecutiv gazda unei întâlniri anuale în cadrul Conferinței Economice de Relație Externă Bilaterală, urmată de un parteneriat maghiaro-român.

În cadrul manifestării au fost prezentate și au fost dezbătute legăturile economice comerciale bilaterale, posibilitățile și oportunitățile de afaceri, activitățile economice externe, dar și posibilitățile de abordare a proiectelor transfrontaliere în vederea întăririi legăturilor comerciale ale mediului de afaceri dintre cele două țări.

Din partea Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Arad au participat președintele, arh. Gheorghe Seculici, și directorul Tiberiu Ciul. Printre participanți s-au numărat Alexandru Victor Micula – ambasadorul României la Budapesta, Florin Vasiloni – consul general la Gyula, Ioan Fodoreanu – consul general la Szeged, Bogar Ferenc, consilierul Ambasadei Ungariei la București, Szabo Odon – deputat în Parlamentul Romaniei, alți reprezentanți ai Camerelor de Comerț Maramureș, Bihor, Ilfov, dar și oficialități locale, reprezentanți ai ONG-urilor, patronate și oameni de afaceri. Partea maghiară a fost reprezentată de Dunai Peter – secretar general, Camera de Comerț și Industrie a Ungariei, Orosz Tivadar – președinte, secțiunea maghiaro-romană a Camerei de Comerț și Industrie a Ungariei, Hodsagi Tamas – președinte, Camera de Comerț și Industrie a județului Bekes, Naghi Ferenc – viceprimarul orașului Bekescsaba, Korsos Tamas, consul al Consulatului General al Ungariei la Cluj Napoca, ONG-uri și societăți guvernamentale.

Participanții au subliniat posibilitățile de a crește schimburile bilaterale dintre cele două țări care în prezent se află în jurul sumei de 7.4 miliarde euro/an putând fi atinsă suma de cca. 10 miliarde euro/an. De asemenea, pe parcursul conferinței s-au prezentat oportunitățile de afaceri din zonele reprezentate și problemele cu care se confruntă mediul de afaceri cât și importanța proiectelor transfrontaliere 2014-2020 pentru întreaga regiune. Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Arad, arh. Gheorghe Seculici a subliniat: „Rezultatele acestei colaborări sunt evidente și cuantificabile prin dezvoltarea mediului economic din cadrul celor două județe învecinate. Județul Arad și județul Békés nu sunt doar două unități administrative vecine, ci și doi parteneri cu interese comune, cu intenții comune și cu dorințe de a contribui activ la dezvoltarea economică a ambelor părți. Parteneriatul de excelență dintre ambele părți este recunoscut la nivel european și este deseori amintit ca și un bun exemplu printre colaborările transfrontaliere, fapt care ne onorează. Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad, este instituţia care reprezintă mediul de afaceri a judeţului Arad, şi deține cel de-al doilea complex expoziţional ca mărime din România”.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.