Partide spectaculoase la Festivalul Internațional de Șah Arad 2018, urmate de openul de blitz

Partide spectaculoase la Festivalul Internațional de Șah Arad 2018, urmate de openul de blitz

Runda a 5-a a oferit un veritabil spectacol pentru cunoscătorii șahului datorită partidelor disputate la primele mese.

La prima masă s-au confruntat marii maeștrii Imre Balogh și Gergely Aczel, ambii din Ungaria, care au jucat aproape 40 de mutări înainte de a conveni asupra remizei. La următoarea tablă de joc, favoritul numărul 2, marele maestru Dimitrios Mastrovasilis (Grecia) a sacrificat un turn pentru un cal în scopul de a prelua inițiativa și a reușit astfel să obțină o victorie frumoasă și, totodată, importantă în partida cu marele maestru Deepan Chakkravarthy (India). La masa a 3-a, maestrul internațional Lucian Miron a sacrificat de asemenea, o piesă obligându-l pe adversar, pe principalul favorit, marele maestru Kiril Georgiev, să rămână cu regele în centrul tablei, expus atacului. Lucian Miron a avut șansa de a câștiga, dar a ratat, iar marele maestru Kiril Georgiev a reușit să se apere, iar în final să câștige. Victorii importante au obținut campionul național, Tiberiu Georgescu, în partida cu maestrul FIDE Andrei Macovei (Rep. Moldova), respectiv David Gavrilescu, campion european cu echipa de juniori a României, categoria 18 ani, în partida cu Ștefan Tomici.

După 5 runde, niciun jucător nu mai are maximum de puncte, iar primii opt din clasamentul intermediar, trei din Ungaria, doi din India, unul din Macedonia și doi din România, maestrul FIDE David Gavrilescu, și marele maestru Tiberiu Georgescu au fiecare câte 4,5 puncte.

Dintre șahiștii legitimați la Vados Arad, cele mai multe puncte, 4, le-a adunat maestrul internațional Adrian Petrișor, care confirmă astfel rezultatele bune din acest an.

În paralel cu openul principal se desfășoară alte trei openuri, unul pentru copii cu vârsta de maximum 10 ani, altul pentru jucători cu un coeficient ELO de 1600,la care sunt 105 participanți, precum și un open pentru jucători cu un ELO maxim de 1900 de puncte,cu 50 de participanți.

Miercuri seara s-a disputat și turneul de blitz,cu 105 participanți, câștigat de marele maestru Imre Balogh, cu 8 puncte din 9 partide, urmat de marele maestru Deepan Chakkravarthy (India) și de Ruslan Soltănici (Rep Moldova), cu 7 puncte.

Foto: Viorel Muscă

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.