PERICOLUL din Mureş: Ce BOLI GRAVE ne poate da râul care străbate Aradul

PERICOLUL din Mureş: Ce BOLI GRAVE ne poate da râul care străbate Aradul

În ciuda faptului că reprezentanţii Companiei de Apă au anunţat că începând de miercuri a fost sistată deversarea apelor uzate menajere în râul Mureș, Direcţia de Sănătate Publică recomandă populaţiei prudenţă.

Reprezentanţii DSP îi sfătuiesc pe arădeni să evite contactul direct cu apa râului Mureş. De asemenea, atrag atenţia că este interzisă utilizarea acesteia pentru irigat, scăldat sau simpla spălare a mâinilor, precum şi folosirea apei Mureşului la spălatul covoarelor sau orice altă ocupaţie gospodărească. Este interzis, de asemenea, consumul de peşte, crustacee, batracieni etc. proveniţi din Mureş. În plus, reprezentanţii DSP mai afirmă că este interzisă lăsarea copiilor la joacă în perimetrul Canalului Mureşel.

DSP avertizează că „prin poluarea apelor curgătoare populaţia poate intra în contact cu germeni patogeni (Burkholderia pseudomallei, Criptosporidium parvum, Giardia lamblia, Salmonella, Norovirus şi alte tipuri de virusuri, viermi parazitici etc), poluanţi organici (detergenţi, produse de dezinfecţie, insecticide, erbicide), compuşi chimici din produsele cosmetice şi de igienă, metale grele etc. care pot produce, la contactul direct sau după ingestie, îmbolnăviri (boli de piele, boli digestive, afecţiuni respiratorii şi neurologice).”

Compania de Apă Arad (CAA) SA a anunţat că „începând din 01.04.2015, ora 08:00, s-a sistat deversarea apelor uzate menajere în râul Mureș, cu dirijarea acestora înspre Canalul Mureșel. În urma solicitării CAA, ANIF Arad a întreprins acțiunea de pompare a apelor din râul Mureș pe canalul Mureșel, prin SP Mureșel, în scopul diluării apei din canalul Mureșel, astfel încât aceasta să se încadreze în condițiile de calitate autorizate. Arătăm că prin diluția apelor din canalul Mureșel, cu apă din râul Mureș se elimină poluarea cu ape uzate fecaloid menajere, acestea îndeplinind condițiile de calitate autorizate”.

Reprezentanţii CAA au prezentat şi rezultatele testelor efectuate pe probe de apă colectate din Canalul Mureşel, acestea încadrându-se în parametri.

„Pentru asigurarea calității apei conforme în canalul Mureșel, CAA întreprinde măsura monitorizării calității în 2 puncte de prelevare (1 – apă provenită din SP2, str. Călimănești, și 2 – apă provenită din canalul Mureșel cu aport de apă uzată menajeră – str. Ineului)”, mai precizează reprezentanţii Companiei de Apă.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.