Planta care FACE MINUNI! Tratează peste 70 de boli, inclusiv unele forme de cancer

Planta care FACE MINUNI! Tratează peste 70 de boli, inclusiv unele forme de cancer

Multă lume adoră lavanda pentru aspectul ei, dar și pentru aroma pe care o împrăștie, dar puțini sunt cei care știu că în compoziţia acestei plante se regăsesc alcool olifalic, acid acetic, tanin şi principii amare, care atribuie lavandei virtuţi vindecătoare pentru o mulțime de boli.

Lavanda are proprietăţi terapeutice valoroase: anticolitice, coleretic-colagoge, antiseptice, diuretice, relaxante şi anxiolitice. Infuzia şi tinctura de lavandă sunt de mare ajutor în caz de dischinezii biliare, de balonări sau de migrene, iar tinctura şi uleiul volatil sunt indicate în nevroză şi în suprasolicitarea psihică. Lavanda vindecă afecţiunile respiratorii (gripă, bronşită sau tuse convulsivă) care se asociază cu tratamentul extern: se fac inhalaţii cu ulei de lavandă în amestec cu apă caldă.

În afecţiunile aparatului urinar (colică, cistite) sunt indicate tinctura şi uleiul volatil, asociate cu băile calde de şezut.

În compoziţia acestei plante au fost identificate peste 40 de substanțe care nu pot fi obţinute pe cale de sinteză în laborator.

Levănţica reduce starea de agitaţie şi de anxietate, atenuează simptomele depresiei, combate insomnia, ameliorează tulburările digestive de origine nervoasă, balonările, durerile spasmodice, nevralgice şi reumatismale, iar în balneoterapie ajută la ameliorarea tulburărilor de circulaţie.

Romanii foloseau calităţile aromatice ale lavandei în băi termale şi îşi parfumau baia şi veştmintele.

De altfel, numele plantei vine de la cuvântul latin „lavare” care înseamnă spălare.

În Evul Mediu calităţile dezinfectante ale lavandei erau recunoscute şi se folosea pentru combaterea ciumei.

În secolul al XVI lea, Facultatea din Montpellier studia proprietăţile medicinale ale lavandei. Această plantă este un tonic recunoscut, iar în unele regiuni din Spania era apreciată ca antidiabetic.

De peste 20 de ani cercetătorii s-au concentrat asupra anumitor substanţe prezente în extractul de lavandă (limonenul şi alcoolul perilic) care se pare că pot combate mai multe forme de cancer.

Mai multe studii arată că lavanda diminuează agitaţia şi agresivitatea persoanelor în vârstă care suferă de diferite forme de demenţă.

Studiile în vitro şi pe animale confirmă utilizarea tradiţională a lavandei pentru un somn liniştit sau pentru combaterea insomniei.

Comisia Europeană a aprobat administrarea internă a infuziei de lavandă pentru tratarea stării de agitaţie şi a insomniei, precum şi a durerilor digestive de origine nervoasă (depresie, tulburări intestinale, balonări, etc). De asemenea, a fost aprobată pentru administrarea externă, în balneoterapie pentru tulburări ale circulaţiei sanguine.

Ceaiul preparat dintr-o mână de flori de lavandă este un remediu eficient pentru insomnii.

Are proprietăţi sedative, antispastice, antiseptice, hipotensoare, carminative, diuretice şi sudorifice.

Totodată, lavanda reduce inflamaţiile şi grăbeşte procesul de cicatrizare a rănilor. O cană de infuzie preparată dintr-un amestec de plante: flori de lavandă, tei, sulfină şi captalan (câte o linguriţă din fiecare) este recomandată de două ori pe zi, persoanelor depresive.

Polifenolii din lavandă au capacitatea de a distruge bacteriile din stomac care sunt responsabile de digestia lentă și apariția arsurilor stomacale.

Foto: Wikimedia.org

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.