Președintele CJA, către guvernanți: „Nu dați oamenilor cu o mână și le luați cu două!”

Președintele CJA, către guvernanți: „Nu dați oamenilor cu o mână și le luați cu două!”

Consilierii judeţeni au fost convocaţi, astăzi, în şedinţă extraordinară pentru a vota Bugetul General de Venituri şi Cheltuieli al Judeţului Arad. Este un buget în care suma veniturilor estimate (248.568.000 de lei) este mai mică cu aproape 30 de milioane de lei decât suma destinată cheltuielilor (277.033.000 de lei).

Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean, a explicat cum s-a ajuns în această situaţie: „Guvernul a hotărât creșterea salariilor, și bine a făcut că le-a crescut. Dar nu a asigurat și banii pentru creșterea salarială, ei trebuie luați de la investiții de fiecare județ, de fiecare primărie. Guvernul trebuie să își asume răspunderea pentru banii pe care îi promite, altfel va paraliza dezvoltarea localităților și a județelor, în general! Vă dau un exemplu: Ne-a alocat numai 40% din necesarul pentru asistenţa socială, dar tot continuă să promită alte majorări! Mesajul nostru către București este ferm: Creșteți salariile, dar asigurați și banii necesari, nu dați oamenilor cu o mână și le luați cu două!”

Modificările legislative privind finanţarea în domeniul asistenţei sociale obligă Consiliul Judeţean Arad să completeze sumele alocate în acest domeniu de Guvern, sume care sunt mult diminuate faţă de anul trecut.

„Avem nevoie de investiţii în sănătate, 35 de milioane de euro! Vrem să reparăm cel puțin 300 km de drumuri, din totalul de 1200! Ne dorim să investim în Aeroport, în instituțiile de cultură, în obiectivele turistice.  Pentru a putea asigura un buget minim de reparaţii pentru drumuri, în trimestrul IV am rămas descoperiţi cu finanţarea asistenţei sociale. Este vorba de peste 8,5 milioane de lei. Guvernul trebuie să vină cu soluții de compensare a pierderilor din buget, nu poate lăsa asistenţa socială fără finanţare”, a completat Iustin Cionca.

„Ne propunem proiecte ambițioase pentru județul Arad și mizăm pe sprijin guvernamental pentru unele dintre aceste proiecte. Județul Arad a început anul bine, portofoliul de proiecte finanțabile prin Programul Național de Dezvoltare Locală și Compania Națională de Investiții, derulate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, este consistent și bine elaborat. Am început să atragem și finanțare europeană pe infrastructură, aplicăm și pe Programul Transfrontalier. Dar, insist, Aradul are nevoie de bani de la centru și de o atitudine responsabilă și constructivă a tuturor parlamentarilor, a mai declarat președintele Consiliului Județean.

Unde merg banii pentru investiții

De remarcat, că investiţiile se ridică la 22% din totalul bugetului: 60.355.000 de lei.

Principalele direcţii la acest capitol sunt sistemul medical şi infrastructura de drumuri, sectoare considerate prioritare de către Consiliul Judeţean.

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, pentru dezvoltare, s-a alocat, la fel ca anul trecut, suma de4.418.000 de lei pentru mai multe obiective de investiţii sau aparatură medicală, dintre care enumerăm: reamenajare laborator clinic de radiologie imagistică, uşă automatizată la intrarea în spital, racord de medie tensiune şi spor putere la clădiri sediul central SCJU Arad etc. Alocarea acestei sume a fost posibilă datorită excedentului de anul trecut.

Tot la Spital, prin transfer de capital, se vor investi 1.582.000 de lei, pentru alte investiţii: achiziţionare mobilier la secţia TBC, reparaţii la Obstetrică Ginecologie, igienizare şi reparaţii curente la Infecţioase etc.

La „Drumuri” s-au alocat 21.080.000 de lei pentru cheltuieli de capital pentru investiţii, în modernizări şi reabilitări, dintre care se disting Pâncota – Seleuş, respectiv DJ 682 (Neudorf) – limită judeţ Timiş.

Se alocă alte 15.000.000 de lei pentru lucrări de întreţinere şi reparaţii a drumurilor judeţene. Pe lângă reparaţii vor fi realizate şi servicii de cadastrare şi întabulare a şoselelor, întocmirea documentaţiilor tehnico-economice pentru reabilitarea sau modernizarea drumurilor judeţene.

Pentru proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare s-au alocat 2.344.000 de lei:

– 1.982.000 de lei, pentru cofinanţare pentru modernizarea drumului Arad-Pâncota, reabilitarea tronsonului Buteni-Pâncota, respectiv modernizarea drumului Sânpetru German-limită judeţ Timiş.

– 362.000 de lei, pentru finalizarea proiectului „Sistem  de management integrat de gestionare a deşeurilor solide”.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.