Prima PREMIERĂ TEATRALĂ a acestui an: ,,Crima din strada Lourcine” se joacă DUMINICĂ pe scena Teatrului Clasic ,,Ioan Slavici” din Arad

Prima PREMIERĂ TEATRALĂ a acestui an: ,,Crima din strada Lourcine” se joacă DUMINICĂ pe scena Teatrului Clasic ,,Ioan Slavici” din Arad

Prima premieră din acest an a Teatrului Clasic ,,Ioan Slavici” este programată pentru duminică, 28 februarie 2016, în sala Mare, cu începere de la ora 19.00.

Spectacolul ,,Crima din strada Lourcine” de Eugène Labiche, în traducerea Violetei Popa este regizat sub semnătura lui Alexandru Mâzgăreanu, unul dintre cei mai apreciați tineri regizori români ai momentului.

Acțiunea se petrece la Paris, unde respectabilul domn Lenglumé ia parte la banchetul foștilor absolvenți ai instituției Labadens. După un chef de pomină, la care se bea peste măsură, el se trezește cu un bărbat străin, lângă el în pat. Lenglumé află că acesta este fostul său coleg, Mistingue și că au fost la aceeași petrecere, cu o seară înainte. Sub efectul unei amnezii temporare, ei sunt induși în eroare de un articol de ziar care relata că în timpul nopții trecute, pe strada Lourcine, o cărbunăreasă a fost găsită moartă. Cei doi ajung să creadă că ei au comis crima, aşa încât, încep să înlăture dovezile care i-ar putea incrimina.

Piesa, apreciată de critici drept „o bufonerie feroce şi încântătoare” îi are în distribuție pe actorii : Ștefan Statnic / Lenglumé, Cecilia Lucanu – Donat/ Norine, Alex Mărgineanu/ Mistingue, Marian Parfeni/ Justin și Ioan Peter/ Potard.

Piesă într-un act, comedia ,,Crima din strada Lourcine” a fost jucată pentru prima dată la Théâtre du Palais Royal, în martie 1857. Piesa a avut un enorm succes și a fost jucată fără întrerupere până în 30 aprilie 1857 şi reluată frecvent după aceea.

Autorul piesei, Eugène Labiche s-a născut la Paris, în anul 1815. Încă înainte de finalizarea studiilor de drept a publicat în ,,Revue du théâtre” o serie de articole critice și satirice despre evoluția micii burghezii, mediu din care el însuși provine.

Printre zecile de piese publicate de Labiche, multe sunt celebre şi astăzi : ,,Călătoria domnului Perrichon”, ,,Caniota”, ,,Pălăria florentină”, ,,Nuntă cu bucluc”, ,,29 grade la umbră”, ,,Praf în ochi”, ,,Micuțele păsărele”, piese în care Labiche evidenţiază conformismul și ridicolul, trăsături carcteristice burgheziei. Dramaturgul francez face parte dintre cei 20 de autori cei mai jucați azi la Comédie Française.

Decorul piesei este realizat de Romulus Boicu, costumele sunt create de Alexandra Mâzgăreanu, iar muzica este compusă de Alexandru Suciu. Noutatea este că la realizarea acestui spectacol și-au adus aportul șapte instrumentiști din Arad. Astfel, muzica compusă de Alexandru Suciu va fi interpretată live de orchestra formată din instrumentiștii: Sem Bala (trompetă), Claudius – Octavian Nichitean (trombon), Marius – Felix Zăvoianu (clarinet bas), Cosmin Dema (acordeon), Ana Pieloiu (chitară electrică), Cristian Sâpcu (chitară bas), Landon Pop (percuție). De pregătirea muzicală s-a ocupat profesoara Corina Rediș.

Biletele se pot achiziționa de la agenția teatrului sau de pe platforma biletmaster.ro.

piesa piesa 3 piesa 2

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.