Primarul și un afacerist, REȚINUȚI pentru LUARE DE MITĂ și SPĂLARE DE BANI

Primarul și un afacerist, REȚINUȚI pentru LUARE DE MITĂ și SPĂLARE DE BANI

Zangănit de cătușe la sediul unei primării din România. Proaspăt reales primar al localității, edilul, în loc să se pună pe treabă, a ajuns după gratii.

Adrian Mladin, primarul comunei Jilava a fost reținut pentru 24 de ore de procurorii DNA, marţi seara, pentru luare de mită, spălare de bani şi fals în declaraţii.

În acelaşi dosar a fost reţinut şi Marian Constantin, administratorul unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în luna aprilie 2010, Adrian Mladin, care exercita funcţia de primar al comunei Jilava, judeţul Ilfov, s-a înţeles cu omul de afaceri Constantin Marian şi cu o altă persoană, ca aceştia din urmă să înfiinţeze o societate comercială în scopul de a obţine contracte publice de la primăria comunei Jilava.

„La scurt timp de la înfiinţarea societăţii al cărei asociat cu o cotă majoritară de participare era Constantin Marian, în luna iunie 2010, la nivelul comunei Jilava, a fost iniţiată licitaţia publică în vederea încheierii acordului cadru denumit ,,lucrări de construcţii civile – reparaţii şi reabilitare construcţii existente şi execuţie construcţii noi” cu o valoare estimată de 9,5 milioane de euro”, se mai arată în comunicat.

Dar acordul cadru prevedea încheierea, în următorii patru ani, a mai multor contracte subsecvente cu societatea câştigătoare pentru 18 obiective de investiţii de interes local la nivelul comunei Jilava. Cum societatea nou înfiinţată nu putea să îndeplinească criteriile de selecţie stabilite de autoritatea contractantă pentru un acord cadru de asemenea anvergură, primarul Mladin a făcut demersuri, astfel încât să fie formată o asociere cu alte firme, al cărei lider să fie, însă, firma nou înfiinţată.

În urma licitaţiei organizate a fost declarată câştigătoare asocierea de firme unde lider era societatea comercială a omului de afaceri Constantin Marian.

„Ulterior, în baza acordului cadru, în perioada 2010 – 2011 între comuna Jilava prin primar, inculpatul Mladin Adrian şi asocierea de firme reprezentată de inculpatul Constantin Marian s-au încheiat patru contracte subsecvente acordului cadru, în valoare de 3.271.607,59 lei, 2.593.258,29 lei, 1.454.654,48 lei şi 1.087.914,66 lei”, mai informează DNA.

Toate activităţile privind semnarea documentaţiei din partea comunei Jilava cu ocazia procedurilor de achiziţie publică, încheierea celor două acorduri cadru, încheierea şi executarea celor contractelor subsecvente, cât şi aprobarea şi achitarea sumelor aferente acestora către societatea inculpatului Constantin Marian s-au făcut de către inculpatul Mladin Adrian, în calitatea acestuia de funcţionar public, în temeiul atribuţiilor şi prerogativelor funcţiei de primar al comunei Jilava.

Cea mai mare parte a sumelor primite de primar drept mită (cu excepţia plăţilor prin POS) au fost destinate construirii, amenajării şi utilării în perioada noiembrie 2010 – martie 2012 a imobilului său situat în comuna Jilava.

Atât primarul Adrian Mladin, cât și omul de afaceri Marian Constantin urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.