Guvernul a alocat peste 430.000 de lei pentru reabilitarea termică a blocurilor din Arad

Guvernul a alocat peste 430.000 de lei pentru reabilitarea termică a blocurilor din Arad

Aradul a primit de la Guvern noi sume de bani pentru reabilitarea termică a blocurilor, informează deputatul PSD Flavius Măduţa.

Astfel, în 16 octombrie, viceprim-ministrul Liviu Dragnea a emis un Ordin privind modificarea anexelor 1 şi 2 la Ordinul Nr. 785 din 21 mai 2014 pentru aprobarea Programului naţional multianual privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe cu finanţare în anul 2014. Conform noii anexe, pentru Arad totalul creditelor bugetare alocate pentru anul 2014 creşte de la 50.000 de lei la 434.698,79 de lei.

În program sunt cuprinse 26 de blocuri din Arad, cu 682 de apartamente. „Guvernul Ponta investeşte în soluţii care reduc costurile de încălzire pentru populaţie, care permit economisirea energiei. Demonstrăm din nou că Aradul primeşte sprijin din partea Guvernului, în măsura în care are proiecte viabile şi eligibile. Trebuie să remarcăm că ordinul vicepremierului Dragnea este emis cu o zi înainte de vizita primului ministru Victor Ponta la Arad şi cu o zi înainte ca Gheorghe Falcă să acuze Guvernul că nu alocă bani pentru reabilitarea termică a imobilelor. Ori Gheorghe Falcă este prea ocupat cu campania electorală şi nu ştie câţi bani primeşte Aradul, ori minte cu privire la alocările guvernamentale. În final, ceea ce este important este că aproape 700 de familii din Arad au primit un sprijin din partea Guvernului. Reamintesc că anul trecut în luna octombrie s-au alocat peste 300 000 de lei în acest program. În altă ordine de idei, este bine că primarul Falcă a convocat Consiliul Local Municipal pentru a aloca bani CET-ului. Este un prim pas necesar pentru ca arădenii să treacă peste iarnă cu bine. Întrebările pe care i le-am adresat primarului Falcă rămân însă valabile: unde sunt banii încasaţi de la populaţie? De ce nu s-a intervenit până când s-au acumulat datorii uriaşe? De ce nu s-au alocat bani la rectificarea bugetară din august şi s-a aşteptat executarea silită a CET-ului?”, a spus deputatul PSD Flavius Măduţa.

Asociaţiile plătesc doar 20 la sută din costurile reabilitării
În programul de creştere a performanţei energetice a blocurilor de locuinţe asociaţiile de locatari plătesc 20% din costul total al lucrărilor de reabilitare. Restul de 80% este asigurat de la bugetul de stat şi cel local. Cele 20% din totalul lucrării de reabilitare se împart între toţi proprietarii, fiecăruia revenindu-i o cotă parte în funcţie de cota parte indiviză a fiecărui proprietar. În cazul în care asociaţia, unul sau mai mulţi proprietari nu îşi pot achita partea ce le revine, primăria locală poate prelua parţial sau integral costurile şi poate decide modul în care se va recupera ulterior suma de bani. 80% din costul reabilitării termice este asigurat astfel: 50% de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, în limita fondurilor aprobate anual pentru Programul de reabilitare termică şi 30% de la bugetul local, în limita fondurilor aprobate anual pentru Programul de reabilitare termică.

 

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.