Război total în CLM: Ștrandul și patinoarul nu au trecut, nici azi, în administrarea Recons

Război total în CLM: Ștrandul și patinoarul nu au trecut, nici azi, în administrarea Recons

Va fi un vot „cu repetiție” în Săptămâna Patimilor, după ce proiectul legat de înființarea unui serviciu comunitar externalizat care să administreze zonele de agrement din oraș a fost, pentru a doua oară, respins la vot în CLM. Replici dure și acuze politice de ambele părți au însoțit votul aleșilor locali pe întreaga durată a ședinței.
Aleșii locali vor mai avea „de pătimit” și în Joia Mare(când edilul-șef a convocat o nouă ședință extraordinară a CLM), după ce planul municipalității de a se lepăda de povara patrimoniului de la Ștrandul „Neptun” și Patinoarul Municipal a fost, încă o dată, dejucat de Opoziția din CLM, în ședința extraordinară de astăzi. În ciuda abținerilor masive exprimate din tabăra Opoziției, proiectul prin care Primăria va demara o amplă campanie de informare în zona pasajelor de pe centură a fost aprobat azi, ce-i drept cu doar 14 voturi favorabile. Numai patru dintre cele opt proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi au fost aprobate în unanimitate de aleșii locali și asta doar pentru că niciunul dintre documente nu a putut fi suspectat de niciuna dintre tabere de „politicianism”.

Ștrandul și patinoarul rămân la Primărie
Nu la fel au stat lucrurile în privința proiectelor respinse în cea mai recentă ședință ordinară a CLM și introduse, din nou, pe ordinea de zi a ședinței extraordinare de astăzi. Cel puțin deocamdată, Recons nu va primi în administrare directă ștrandul și patinoarul. Asta după ce consilierii Opoziției s-au abținut azi, în bloc, la votul privind „înființarea serviciului comunitar de utilitate publică pentru administrarea, amenajarea, întreținerea și exploatarea zonelor de agrement”. „Scorul” cu care proiectul a picat azi la proba votului a fost identic cu cel din cea mai recentă ședință ordinară a CLM: 14 voturi pentru(din partea consilierilor Puterii) și șapte abțineri ( ale consilierilor Opoziției).

Primarul, criticat de Aslău

Cel care a încins, din nou, spiritele în consiliu, chiar în debutul întâlnirii aleșilor locali, a fost omul de afaceri Leontin Aslău. Acesta i-a atras edilului-șef atenția asupra mai multor normative din ultimii ani ale administrației locale, din care reiese faptul că municipalitatea ar avea, în realitate, destui angajați pentru a administra zonele de agrement din municipiu. Asta, în ciuda afirmațiilor prin care edilul-șef anunța în ședință ordinară că numărul de angajați cuprinși în organigramă este de doar trei. „Vă atrag atenția asupra conotației juridice a problemei și a izului ei penal. În 2006, Primăria delega, prin hotărâre de consiliu, administrarea ștrandului către Gospodărirea Comunal. În 2007, printr-o cascadă de hotărâri, Gospodărirea Comunală și apoi serviciul din Primărie au cesionat Ștrandul, pe motiv că e necesară reducerea numărului de posturi. În 2006, prin hotărârea numărul 237, se înființa biroul de administrare a ștrandului, cu 11 angajați și a patinoarului, cu șapte angajați. În total, 18 angajați. În ședința trecută ați anunțat că nu există personal, deși conform adresei dumneavoastră din data de 8 aprilie către Prefectură vi se aproba să angajați și să dispuneți de câte posturi este nevoie”, a explicat Aslău.

Falcă dă vina pe Guvern
O pledoarie anti-politicianism din partea primarului Gheorghe Falcă a urmat intervenției lui Leontin Aslău. Edilul-șef a ținut să le reamintească aleșilor locali amănuntul potrivit căruia organigrama municipalității nu mai cuprinde un serviciu de administrare a zonelor de agrement din pricina Guvernului, care a decis descentralizarea. „Acest proiect a fost repus pe ordinea de zi pentru a veni în sprijinul consilierilor care au votat în favoarea organigramei solicitate de Guvern, privind bazele de agrement și descentralizarea serviciilor și a patrimoniului acestora. În organigramă nu există un serviciu de administrare a zonelor de agrement , însă pentru Primărie nu este o problemă, așa cum nu a fost nici până acum, să administreze ștrandul. În acest caz, va trebui să înființăm un serviciu în cadrul Primăriei zilele viitoare, în ședință extraordinară”, a anunțat primarul. În continuare, acesta le-a atras atenția consilierilor sfătuindu-i să gândească normal, nu politic, la vot. „Acesta este un joc al legislației, nu al politicii, chiar dacă știu că avem de-a face uneori cu decizii politice aici. Nu dumneavoastră ați decis ci Guvernul, din punct de vedere al descentralizării, ca aceste servicii să fie scoase în exterior. Vă rog să gândiți normal, nu politic. Ar fi haios ca, în câteva luni, să fim obligați să procedăm ca în trecut și să externalizăm , din nou, aceste servicii”, a menționat Falcă. În ciuda eforturilor lui Gheorghe Falcă, soarta ștrandului și cea a patinoarului vor mai face subiectul polemicilor din consiliu și joi, când o ședință extraordinară va fi convocată în vederea înființării unui serviciu de administrare a zonelor de agrement, în interiorul Primăriei.

Galiș – nemulțumit de Recons

În ciuda informațiilor potrivit cărora s-ar fi aliniat gândirii Puterii din CLM, Florin Galiș(PNL) a intervenit cerând ca strategiile de dezvoltare și eficiența deciziilor legate de soarta ștrandului să fie dezbătute și aduse la cunoștința tuturor aleșilor locali. „Discuțiile privind gestionarea ștrandului și strategia de dezvoltare nu sunt subiecte noi. Nu aș dori să refac traseul întreg al evoluției ștrandului, însă acesta a fost, până acum, administrat de societăți din subordinea Primăriei. Acum, discutăm în comisii și în consiliu despre trecerea în administrarea Recons. Societatea a avut un traseu discutabil în ultimii ani. În plus, nu s-a reușit prezentarea unei strategii și a unui mod de administrare în noua formulă propusă. Nu s-a vorbit nici despre eficiență. Consider că acesta este un minus și cred că ar fi fost util să discutăm o strategie de dezvoltare și să decidem ce anume dorim să facem cu ștrandul. Noi avem disponibilitate”, a susținut Galiș.

Lupaș despre campania la pasaje: „O rușine pentru noi toți!”
Proiectul de hotărâre prin care municipalitatea intenționează se demareze o amplă campanie de informare în privința opririi lucrărilor la pasajele de pe centură a fost aprobat astăzi, cu doar 14 voturi(din partea aleșilor Puterii din CLM). Nici propunerea Lui Marin Lupaș (PSD)de a retrage proiectul de pe ordinea de zi, pe motiv că este „un proiect politic”, nici amendamentele acestuia la proiect nu au avut „priză” la vot. În schimb, un amendament formulat de Cătălin Lazurcă(PDL) a fost aprobat, la fel ca și întregul proiect de hotărâre, cu votul unanim al consilierilor Puterii. „Am solicitat amânarea acestui proiect pentru că este un proiect politic care nu ar trebui să se afle pe ordinea de zi și nicidecum nu ar trebui să fie supus votului(…) Primarul Falcă se folosește de politic ori de câte ori are ocazia, deși ar fi avut două posibilități să rezolve problema pasajelor, subiect legat de Guvern și CNADNR, nicidecum de CLM și administrația locală. Primarul ar fi putut să comunice cu Ministerul Transporturilor și CNADNR pentru a clarifica posibilitățile de finalizare a lucrărilor de la cele două pasaje, iar din punct de vedere politic, ar fi putut să trimită comunicate și să susțină conferințe de presă, nu să promoveze un proiect de hotărâre. Acest proiect e o rușine pentru noi toți !”, a ținut să precizeze Lupaș.

Fără amendamente ale Opoziției
Printre ideile de amendamente promovate de Marin Lupaș, dar neaprobate în consiliu, s-a numărat propunerea de a anunța cetățenii, pe site-ul Primăriei, că „Administrația Falcă este împotriva adoptării măsurilor sociale”. Celelalte două propuneri lansate de consilierul social-democrat au vizat investițiile de pe strada Mețianu și din Parcul Pădurice. Anunțurile pe care Marin Lupaș le-ar fi afișat în aceste două zone ar fi fost: „Acestea sunt băncile pentru care administrația Falcă a cheltuit 8500 de euro pe bucată”, respectiv „Acestea sunt coșurile de gunoi pentru care administrația Falcă a plătit 2900 de lei pe bucată”. În schimb, amendamentul formulat de Cătălin Lazurcă și adoptat grație votului favorabil al colegilor săi sună astfel: „Vă aflați pe un drum național, unde Guvernul a sistat lucrările în august 2012. Suntem în 2014 și Aradul așteaptă finanțare”.

  1. cam mult zgomot pt nimic

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.