Reacţia Ungariei la expulzarea cetăţenilor maghiari extremişti din România

Reacţia Ungariei la expulzarea cetăţenilor maghiari extremişti din România

După ce, joi, extremistul ungur Mikola Bela, liderul Gărzii Maghiare din Ardeal, a fost declarat indezirabil de Curtea de Apel Bucureşti, el fiind ridicat de la domiciliu şi escortat până la graniţă, vineri, Ungariea a reacționat.
Ministerul maghiar de Externe a transmis, prin secretarul de stat Nemeth Zsolt, că va verifica dacă expulzarea lui Mikola Bela respectă normele europene, informează Antena 3.
Oficialii de la Budapesta susţin că nu au primit niciun fel de explicaţii până acum din partea statului român.
„Pe de-o parte, nici un fel de extremism nu este acceptabil şi suntem foarte clari în această privinţă. Relaţiile româno-maghiare sunt într-o formă care ne permite să discutăm unii cu alţii, pe canale diplomatice, şi nu este loc pentru nici un fel de extremism în relaţiile bilaterale. În al doilea rând, trebuie să stabilim orice fel de teme în concordanţă cu normele europene şi acestea trebuie verificate cu toate măsurile legale. Nu avem, încă, o explicaţie pentru aceste măsuri şi imediat ce le vom primi vom verifica dacă au fost în concordanţă cu normele legale ale UE. Şi această problemă trebuie să respecte normele legale europene”
, a spus secretarul de stat în Ministerul ungar de Externe, Nemeth Zsolt.
La începutul săptămânii, Ministerul de Interne a anunţat că a interzis pentru un an accesul în România pentru mai mulţi extremişti maghiari care fac parte din grupările Jobbik, Oastea Haiducilor şi Mişcarea de Tineret.
Cât despre Mikola Bela, cetăţean ungur cu drept de rezidenţă în România, domiciliul lui fiind la Târgu Mureş, acesta nu va mai avea dreptul să intre în România timp 5 ani, termen decis de instanţă.
Potrivit legislaţiei, un cetăţean al U.E. poate fi declarat indezirabil pentru o perioadă curpinsă între 1-10 ani.

SURSA: ziare.com/FOTO: pressalert.ro

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.