Reţea specializată în infracţiuni informatice coordonată de un deţinut încarcerat în Germania

Reţea specializată în infracţiuni informatice coordonată de un deţinut încarcerat în Germania

Un bărbat de 37 de ani din Drobeta Turnu Severin încarcerat într-un penitenciar din Germania coordona o reţea de falsificatori de carduri. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (D.I.I.C.O.T.) – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Timişoara au efectuat miercuri dimineaţa 22 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Mehedinţi. Acţiunea a fost desfăşurată în cooperare cu Federal Bureau of Investigation (FBI) şi cu sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale.
Anchetatorii au emis 21 de mandate de aducere pentru persoane implicate în activitatea infracţională, acestea fiind conduse la sediul DIICOT – ST Timişoara pentru audieri în vederea luării măsurilor legale.

„Gruparea infracţională era coordonată de un bărbat de 37 de ani, din Drobeta Turnu Severin, care în prezent este încarcerat într-un penitenciar din Germania, fiind condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare pentru înşelăciuni prin sisteme informatice. Conform probelor administate în dosar, faţă de membrii grupării infracţionale există suspiciunea rezonabilă că, începând cu luna noiembrie 2008, au conceput un program informatic menit să exploateze vulnerabilităţile informatice existente în sistemele POS amplasate în localuri şi restaurante iar prin acest mijloc să capteze toate datele cărţilor de credit ale persoanelor ce foloseau efectuarea plăţilor în acest mod. Aceste date obţinute fraudulos erau puse la vânzare online persoanelor interesate din întreaga lume (de exemplu, din S.U.A., Rusia, Pakistan, Serbia). Un palier al grupului infracţional organizat se ocupa special de preluarea şi ridicarea sumelor de bani pe care le trimiteau pe numele lor cumpărătorii datelor de credit obţinute în mod fraudulos. Cei mai interesaţi de acest gen de vânzări au fost suspecţii din SUA, care după ce intrau în posesia acestor date de cărţi de credit le foloseau la efectuarea extragerilor frauduloase de la bancomate din conturile persoanelor ce au folosit cardurile la achitarea consumaţiilor din restaurante”, se arată într-un comunicat de presă remis de DIICOT.

Mai multe companii americane au formulat plângeri, în urma cărora FBI a declanşat cercetări, solicitând cooperarea autorităţilor române, în regim de task force, în vederea identificării şi tragerii la răspundere penală a persoanelor care, prin intermediul unui program informatic de tip keylogger, au reuşit să compromită aproximativ 6.600 de carduri bancare ale clienţilor care au efectuat plăţi la POS-urile mai multor companii.

În urma solicitărilor efectuate de autorităţile americane către cele 160 de bănci emitente ale cardurilor compromise, s-a stabilit că valoarea totală a prejudiciului este de 147.546,92 de dolari, în urma raportărilor efectuate – până la data de 11 februarie 2009 – de 109 bănci.

„Procurorii DIICOT – ST Timişoara au dispus în data de 16 iunie a.c. începerea urmăririi penale pentru infracţiunea de iniţiere şi constituire în grup infracţional organizat specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice, prin acces ilegal la un sistem informatic, interceptarea ilegală a unor transmisii de date informatice, transferul neautorizat de date informatice, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori, respectiv deținerea de echipamente hardware și software cu scopul de a servi la falsificarea instrumentelor de plată electronice și spălare de bani, prev.de art. art. 367 C.p., art.360 al.1,2,3 C.p., art. 361 al.1 C.., art.364 C.p., art. 365 1,2 C.p.art.314 C.p. și art.29 din Leg.656/2002 cu aplicarea art. 38 al.1 C.p.”, se mai precizează în comunicatul remis de DIICOT.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.