România ACUZATĂ că VINDE ARMAMENT teroriştilor Statului Islamic

România ACUZATĂ că VINDE ARMAMENT teroriştilor Statului Islamic

Un oficial irakian a acuzat că Statul Islamic urmează să achiziţioneze muniţie în valoare de 300 de milioane de dolari din Romania, însă ambasada noastră în Irak a negat informaţia.

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru Securitate şi Aparare din Irak, Hakim Zamili, i-a cerut sâmbătă premierului irakian Haider al-Abadi să intervina urgent pentru oprirea acestei tranzacţii, în care luptătorii Statului Islamic ar urma să cumpere muniţie de 300 de milioane de dolari din România, cu bani acordaţi de către o ţară vecină a Irakului.

Reacţia ambasadorului român în Irak, Jacob Prada, a apărut duminică, diplomatul negând că ţara noastră ar fi făcut o astfel de înţelegere cu organizaţia teroristă.

Prada a adăugat că toate exporturile de arme din România către Irak se realizează cu acordul guvernului irakian.

România a fost acuzată în mai multe rânduri că a furnizat arme jihadiştilor de la Statul Islamic. În august 2014, un oficial militar rus a spus că extremiştii islamişti din Irak ar fi primit arme de la serviciile secrete occidentale, care ar fi fost luate din ţări est-europene, printre care şi România.

De asemenea, în luna septembrie a anului trecut, Standart News a relatat că Statul Islamic îşi procura arme, de la rachete, la grenade şi veste anti-glonţ, din Româia, Bulgaria, Croaţia şi Ucraina.

Ministerul român al Afacerilor Externe respinge cu tărie acuzaţiile privind presupusa vânzare de armament românesc către Statul Islamic, apărute în presa irakiană.

Într-un comunicat remis redacţiei Ziare.com, Ministerul Afacerilor Externe dezavuează afirmaţiile şefului Comisiei de Apărare şi Securitate din Parlamentul irakian, prin care se face referire directă la presupuse legături comerciale între statul român şi o organizaţie considerată teroristă de către întreaga comunitate internaţională.

MAE solicită parlamentarului irakian să prezinte scuze în mod public pentru acuzaţiile sale nefondate. Acest tip de afirmaţii denigratoare pot afecta relatiile bilaterale româno-irakiene, se arată în comunicat.

În baza instrucţiunilor Centralei MAE, Ambasada Romaniei la Bagdad a întreprins deja demersuri pe lângă autorităţile irakiene pentru lămurirea situaţiei. Ambasadorul român a fost primit în regim de urgenţă, la 31 ianuarie 2015, de către preşedintele Parlamentului Republicii Irak şi a prezentat poziţia autorităţilor române în acest subiect.

Oficialul irakian şi-a exprimat regretul faţă de faptul că un membru al parlamentului a făcut astfel de afirmaţii denigratoare şi a dat asigurări ca va lua măsuri pentru clarificarea situatiei create. A calificat situaţia ca „inacceptabilă”.

Un demers similar al Ambasadei României la Bagdad la conducerea Ministerului irakian al Afacerilor Externe este în curs.

Romania va continuă să sprijine statul irakian în lupta împotriva terorismului şi în restabilirea unui climat de stabilitate şi securitate pentru toate componentele etnice şi confesionale ale societăţii irakiene, se mai arată în comunicat.

România contribuie la eforturile internaţionale de combatere a terorismului şi va continua să fie implicată în lupta împotriva acestui flagel. România este membru al Coaliţiei internaţionale anti-Statul Islamic şi reafirmă angajamentul său de a combate terorismul transnaţional şi fenomenele extremiste violente.

Sursa: Ziare.com

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.