În România, nou-născuții sunt testați pentru două boli, pe când în alte țări europene se fac teste pentru peste 20! Senatorul Adrian Wiener ia măsuri în acest sens

În România, nou-născuții sunt testați pentru două boli, pe când în alte țări europene se fac teste pentru peste 20! Senatorul Adrian Wiener ia măsuri în acest sens

Mortalitatea infantilă foarte ridicată din România nu este o noutate. Potrivit USR, printre multiplele cauze sociale sau educaționale, un aspect ignorat în prezent este testarea insuficientă pentru boli congenitale metabolice, endocrine sau cardiovasculare. Senatorul USR Adrian Wiener interpelează Ministerul Sănătății pentru a afla care sunt măsurile planificate de Guvern și pentru a solicita mai multe teste în beneficiul nou-născuților.

Conform medicului arădean, în țara noastră se nasc săptămânal 5 copii cu deficienţe metabolice, endocrine sau cu malformații cardiace. Programul României de screening neonatal acoperă doar 1 din 3 nou-născuți și în ciuda faptului că are o titulatură  națională, acest program se desfăşoară de fapt doar în câteva orașe. Mai grav, în opinia senatorului Wiener, este faptul că sunt testate doar 2 boli, pe când în Ungaria numărul este de 20, Germania peste 30, iar în SUA, unde sistemul medical este diferit, nou-născuții sunt testați gratuit și obligatoriu pentru 21 de boli.

Făcând referire la fondurile nerambursabile pentru programe de depistare precoce a bolilor în valoare de 191 milioane de euro, parlamentarul arădean interoghează Ministerul privind instruirea neonatologilor și dotarea cu eco-cardiografe a maternităților, în vederea efectuării unei evaluări minimale pentru depistarea malformațiilor cardiace congenitale. Wiener dorește să vadă un angajament multi-anual și solicită lărgirea testării nou-născuților pentru boli congenitale, în România.

Multe dintre bolile de care discutăm nu se pot diagnostica ante-natal, și asta într-o țară unde 20% dintre mame nu merg la consult prenatal! De aceea e nevoie de aceste testări multiple la naștere. O minimă evaluare ecocardiografică poate depista malformații și poate salva vieți. Despre asta este vorba în cele din urmă. Este rușinos ca România să aibă doar 2 boli testate, iar vecinii noștri să ofere de 10 ori mai multe cetățenilor săi. Cred că situația se poate schimba. Interpelarea Ministerului este primul pas în acest sens, a declarat Adrian Wiener, senator USR.

  1. Buna. Cand nu iti convine ce sriu alegatorii tai, le blochezi accesul la a-ti trimite parerile lor. Sa-ti fie rusine!

    Raspunde
  2. Pentru ca mi-ai blocat accesul la a-ti vedea postarile pe facebook, doresc sa iti scriu ca salut aceasta idee pe care o promovezi acum dar aceste analize ar trebui sa fie facute inainte ca nou-nascutilor sa le fie administrate vitamina K si vaccinul anti – hepatita B pentru a obtine rezultate corecte. Ulterior, dupa ce se constata starea reala de sanatate a copiilor atunci pot purcede la imnizarea, nu vaccinarea, copiilor. Dar nu cu mercur, aluminiu, formaldehida, polisorbat, etc., ingrediente absolut ucigatoare.

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.