România, pe cale să fie INVADATĂ de urșii din Tirolul de Sud?!

România, pe cale să fie INVADATĂ de urșii din Tirolul de Sud?!

Un primar italian cere ca urşii din Tirolul de Sud să fie trimişi în România. Asta pentru că programul european de înmulţire a populaţiei locale a avut prea mare succes în zonă, iar populaţia locală de urşi bruni e atât de mare acum încât pune în pericol vieţile oamenilor care trăiesc aici.

Urşii bruni au fost reintroduşi cu succes în munţii Dolomiţi, după o perioadă când specia era pe cale de dispariție. 10 urşi au fost importaţi din Slovenia spre sfârşitul anilor ’90 în cadrul unui program finanţat de UE şi eliberaţi în regiunea Trentino, la sud de Tirolul de Sud. Urşii s-au adaptat atât de rapid aici şi s-au înmulţit peste aşteptări aşa că populaţia a ajuns la aproximtiv 50 de exemplare. Unii au trecut şi în Tirolul de Sud, la graniţa cu Austria.

Succesul proiectului Life Ursus nu este deloc pe placul localnicilor, care spun că urşii devin tot mai îndrăzneţi şi coboară din munţi pentru a vâna oi, vite şi alte animale. Sătenii se tem că vor fi atacați și oamenii, în curând.

„Nu e loc pentru ei în Italia. Pot parcurge până la 40 de kilometri într-o noapte. Trebuie să fie transferaţi în România sau Slovenia”, a spus Wilfried Trettl, primarul din satul Eppan.

„Oamenii care vor să vadă urşi merg în Canada sau Slovenia sau România. Nu vin în Tirolul de Sud”, spune un cabanier care şi-a găsit, de curând, întreaga turma de oi sfârtecată de urşi.

Foro: tyrol.tl

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.