Rubrică culinară de week-end, în colaborare cu Helvetica Milk – Pecica. Cozonac cu mac sau nucă

Rubrică culinară de week-end, în colaborare cu Helvetica Milk – Pecica. Cozonac cu mac sau nucă

Ingrediente: 1 kg făină, 50 gr drojdie,. 500 ml lapte, 250 gr zahăr, 4-5 gălbenuşuri, 200 gr untură, ulei, unt topit, o liguriţă rasă de sare şi arome: vanilie, coajă de portocală, lămâie, esenţă de rom. Pentru umplutură:  mac si nucă măcinate,  fierte in lapte cu zahăr şi vanilie

 Mod de preparare:

Se pune făina cernută intr-un castron mare.Laptele se încălzeşte împreună cu zahărul şi vanilia. Maiaua se prepară din drojdie cu puţină făină şi căteva linguri de lapte doar călduţ. Gălbenuşurile se freacă cu sare, coaja de lămâie şi portocală, peste care se adugă maiaua şi laptele preparat cu zahăr şi vanilie..

Întreaga compoziţie se frământă până se omogenizează. În timp ce aluatul se leagă, se adaugă grăsimea, untul topit şi uleiul şi se frământă circa 20 – 30 de minute. Se pune aluatul la crescut intr-un loc cald timp de o oră şi jumătate.

Aluatul crescut se împarte in două pentru doi cozonaci. Se presară faină pe masă şi se întinde fiecare aluat cu făcăleţul. Se aduga umpluturile de mac şi nucă preparate in prealabil, se rulează, se pun în tăvi speciale pentru cozonaci tapetate cu hârtie de copt, se ung cu gălbenuş de ou amestecat cu lapte şi se pun la cuptor încalzit la 180  de grade timp de aproximativ 45 de minute.

Poftă Bună!

Bucătar: Rebeca (casnică)

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.