Rușii, VINOVAȚI de un grav ATAC INFORMATIC în domeniul energetic? Printre țările afectate se află și România!

Rușii, VINOVAȚI de un grav ATAC INFORMATIC în domeniul energetic? Printre țările afectate se află și România!

Peste o mie de firme, printre acestea aflându-se și câteva din România, care activează în domeniul energetic, au fost infectate cu un virus cibernetic sofisticat, prin care hackerii au obţinut acces la sistemele de control ale centralelor electrice. Virusul permitea hackerilor să monitorizeze consumul de energie în timp real şi să paralizeze turbinele de vânt, gazoductele şi centralele electrice doar printr-un singur click.

Atacatorii, cunoscuţi sub numele de Dragonfly, au reuşit să compromită mai multe companii strategice şi să le spioneze, cauzând și perturbări în distribuţia electricităţii.

Hackerii au pătruns în calculatoarele a peste o mie de organizaţii din 84 ţări, inclusiv din România, timp de 18 luni.

Numit „Ursul energetic”, softul maliţios (malware) a fost descoperit de compania de securitate Symantec, potrivit Daily Mail.

„Printre țintele atacului se numără operatori şi producători de energie, firme care controlează conducte de petrol şi furnizori de echipamente industriale”, susţin cei de la Symantec.

Au mai fost vizate companii din SUA, Spania, Franța, Italia, Germania, Turcia și Polonia.

Specialiștii de la Symantec susțin că gruparea Dragonfly ar fi sponsorizată de organizaţii guvernamentale şi ar proveni din Europa de Est.

Stuart Poole-Robb, fondatorul firmei de securitate KCS Group, susţine că este vorba de un atac de amploare, astfel că bănuieşte că în spatele lui s-ar afla agenţia de spionaj electronic a Rusiei.

Odată instalat în calculator, virusul colectează toate informaţiile sistemului şi poate extrage date din calculator.

Foto: vpncreative.net

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.