Sancțiuni URIAȘE pentru patroni! Ce s-a SCHIMBAT în legislația muncii

Sancțiuni URIAȘE pentru patroni! Ce s-a SCHIMBAT în legislația muncii

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM Arad) a dat publicității faptul că, în prima săptămână din septembrie, au fost identificate 19 persoane care munceau „la negru”, dar și zeci de cazuri în care angajatorii nu au transmis instituției, în termen legal, registrul general de evidenţă a salariaţilor.

„Atragem atenţia angajatorilor şi persoanelor care desfăşoară activităţi la un angajator fără a avea întocmite forme legale de angajare că şi în perioada următoare unul dintre cele mai importante obiective ale activităţii ITM Arad va fi identificarea cazurilor de «muncă nedeclarată» şi implicit sancţionarea ei conform legislaţiei în vigoare. Amintim doar ca numai în luna septembrie, în perioada 01 – 08.09.2017, au fost identificat un număr de 19 persoane care desfăşurau munca nedeclarată («fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă») instituția noastră aplicând sancțiunile prevăzute de lege cu dispunerea măsurilor pentru intrarea în legalitate; de menționat este și faptul că s-au idenificat 89 de cazuri în care angajatorii nu au transmis instituției noastre registrul general de evidenţă a salariaţilor în termenul legal prevăzut, respectiv cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii”, se arată într-un comunicat de presă al ITM.

Acum o lună de zile au intrat în vigoare noile modificări ale prevederilor Codului Muncii în ceea ce priveşte munca nedeclarată. Astfel în legislaţia românească s-a definit munca nedeclarată, aceasta reprezentând:

– primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, în ziua anterioară începerii activităţii;

– primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii;

– primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat;

– primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial.

„Potrivit reprezentanților ITM, contractul individual de muncă se încheie în baza consimţământului părţilor, în formă scrisă, în limba română, anterior începerii activităţii de către salariat. Obligaţia de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă revine angajatorului. Totodată, reglementarea legală care stabilea ca infracţiune fapta de a primi la muncă mai mult de 5 persoane fără contract individual de muncă a fost abrogată, fiind înlocuită cu sancțiunea contravențională cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată, indiferent de numărul celor identificaţi”, se mai arată în comunicatul ITM.

În același context, noile modificări legislative aduc şi noi sancţiuni, dintre care amintim:

– primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată;

– primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat, cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată;

– primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial, cu amendă de 10.000 lei pentru fiecare persoană identificată.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.