ŞANSELE DE SUPRAVIEȚUIRE ale copiilor concepuţi prin FECUNDARE ÎN VITRO AU CRESCUT în ultimii ani

ŞANSELE DE SUPRAVIEȚUIRE ale copiilor concepuţi prin FECUNDARE ÎN VITRO AU CRESCUT în ultimii ani

Şansele de supravieţuire şi starea de sănătate a copiilor concepuţi prin fertilizare în vitro (FIV) s-au îmbunătăţit în ultimii ani, lucru care se datorează tehnicilor de reproducere utilizate.

Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au studiat aproximativ 92.000 de copii născuţi datorită tehnicilor de reproducere asistată între 1988 şi 2007, în ţări precum Danemarca, Finlanda, Suedia şi Norvegia. Circa 14.500 dintre aceşti copii aveau fraţi gemeni.

Oamenii de știință au comparat starea de sănătate din primul an de viaţă a copiilor născuți prin FIV, cu cea a copiilor concepuţi şi născuţi pe cale naturală.

Numărul de copii concepuţi prin FIV care aveau o greutate mică la naştere – sub 2,5 kilograme – sau foarte mică – sub 1,5 kilograme – s-a diminuat, la fel ca şi numărul de bebeluşi născuţi morţi sau care au decedat în primul an de viaţă.

Pentru copiii concepuţi prin FIV provenind dintr-o singură sarcină, procentul naşterilor premature a scăzut de la 13%, în perioada 1988-1992, la 8%, în 2007, comparativ cu 5% în cazul copiilor concepuţi natural, pe întreaga perioadă a studiului.

Cercetătoarea Anna-Karina Aaris Henningsen, de la Universitatea din Copenhaga susține că implantarea în uter a unui singur embrion o dată şi nu a mai multora, cum era de obicei cazul la sfârşitul anilor ’90, explică în mare parte ameliorarea observată.

Implantarea mai multor embrioni creşte şansele unei naşteri, dar şi pe cele de a aduce pe lume prematur gemeni sau tripleţi.

În perioada 1998-2002, procentul de gemeni în rândul copiilor concepuţi prin FIV a rămas stabil, situându-se în jurul a 23%.

Foto: geneticsandsociety.org

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.